BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

13 Haziran 2013 Perşembe

13 Haziran 2013 16:07 ANKARA AA Balkanlar Bölge Müdürlüğü, TİKA ve THY'nin ortak düzenlediği program kapsamında Bosna Hersek'ten gelen Boşnak, Sırp ve Hırvat medyasının üst düzey yetkilileri, AA'yı ziyaret etti

Balkan medyasından AA'ya ziyaret

13 Haziran 2013 16:07 ANKARA

 

AA Balkanlar Bölge Müdürlüğü, TİKA ve THY'nin ortak düzenlediği program kapsamında Bosna Hersek'ten gelen Boşnak, Sırp ve Hırvat medyasının üst düzey yetkilileri, AA'yı ziyaret etti.

 

Anadolu Ajansı (AA) Balkanlar Bölge Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Türk Hava Yolları'nın (THY) ortaklaşa düzenlediği program kapsamında Bosna Hersek'ten gelen Boşnak, Sırp ve Hırvat medyasının üst düzey yetkilileri, AA'yı ziyaret etti.

Ziyarette konuşan AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, Balkanlar'ın AA'nın en güçlü olduğu bölgelerden birisi olduğunu belirterek, "Balkan bölgesi Anadolu Ajansı'nın en güçlü iki ayağından birisidir. Balkanlar'da en güçlü ajanslardan birisiyiz. Bu bölgede yaptığımız haberler ürettiğimiz materyaller ilklerde yer alıyor" dedi.

AA'nın stratejik olarak büyüme alanının Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkaslar olduğunu ifade eden Öztürk, şunları söyledi: "Biz bu üç bölgede güçlenmeyi büyümeyi yatırım yapmayı hedefliyoruz. Özellikle Ortadoğu'da yapılanmamız tamamlanmış bulunuyor. Buna göre Fas'tan Lübnan'a kadar olan coğrafyada yaklaşık 22 Arapça konuşan ülkede muhabirlerimiz bulunmaktadır. Yani sizin ihtiyaç duyduğunuz Mısır, Gazze, Tel Aviv ya da Lübnan'daki gelişmelerle ilgili ihtiyacınızı doğrudan Boşnakça'ya çevirerek temin edebiliyoruz. Hırvatça'ya Sırpça'ya çevirerek doğrudan iletebiliyoruz."

Eskiden ülkeler arasındaki iletişimi başka ajansların sağladığına dikkati çeken Öztürk, Balkanlar'daki medya kuruluşlarının haberleri Reuters ve AP gibi ajanslardan alıp kendi dillerine tercüme ettiklerini ifade etti. AA Balkanlar Bölge Müdürlüğü'nün Türkçe veya İngilizce dinleyip doğrudan Boşnakça haber yazdığını kaydeden Öztürk, şöyle devam etti: "Bu dünyada çok az ajansta olan bir şeydir. Önümüzdeki dönemde İngilizce dinleyip Boşnakça yazabilen, İngilizce dinleyip Arapça yazabilen veya İngilizce dinleyip Türkçe yazabilen ekiplerin gücü çok farkedilecektir. Bu şu anda Anadolu Ajansı'nda gerçekleşmiş durumdadır. Bizim Ortadoğu'daki bir muhabirimiz veya İstanbul'daki muhabirimiz şu anda Başbakan Erdoğan'ı dinleyip Arapça haber yazıyor."

"Bir yılda bölgenin bir numaralı ajansı olduk"

Tercüme yapmadıklarını ve doğrudan anadilde yayın yaptıklarını vurgulayan Öztürk, "Bu önemli bir şeydir. Boşnakça'da aynı şeyi yapıyoruz. Bizim bir muhabirimiz Türkçe dinleyip haberi doğrudan sizin dilinize çevirebiliyor. Eskiden olduğu gibi tercüme edilmesini beklemeyeceksiniz. Doğrudan o haberi siz kendi dilinizde alabileceksiniz. Bu sadece Türkiye ile ilgili haber değildir. Şu an Londra'da G-8 Zirvesi'ni protesto eden bir grup var. Bu haberi Londra'daki servisimizden doğrudan kendi dilinizde alabileceksiniz. Yani sadece Türkiye'de değil, Londra'da olmuş bir olayı da . Lübnan'da Hizbullah ile diğer gruplar arasındaki bir çatışmayı aynı hız ve kalitede kendi dilinizde alabiliceksiniz. Sizilerin ilgisi ve teveccühü ile bir yılda o bölgenin bir numaralı ajansı olduk" diye konuştu.

"Biz Balkanlar'da Türkiye propagandası yapmayız ama biz Balkanlar propagandası yaparız"

AA'nın yeni Türkiye'nin ajansı olduğunu yineleyen Öztürk, utanacak bir geçmişleri olmadığını ancak geçmişten ders çıkarmayı bildiklerini söyledi. Öztürk, şöyle konuştu: "Biz Balkanlar'da Türkiye propagandası yapmayız ama biz Balkanlar propagandası yaparız. Çünkü oranın bir parçasıyız. Bu yüzden birbirimizle karşılıklı konuşmamız gerekir. Sağlıklı iletişim kurabilmek için bizim sizin dilinizi öğrenmem sizin de benim dilimi öğrenmeniz gerekir. Bu yüzden bu yayını yapıyoruz. Bu yayından sonra Türkiye'nin turizm ve kültürel faaliyetleri arttı. Oradan buraya olan ilgi ve buradan da oraya olan ilgide büyük bir artış yaşandı. Umuyorum ki bu ilgi ve alaka daha da artacak ve güçlenecektir."

AA ile çalıştıkları için heyete teşekkür eden Öztürk, eksik ve hatalarla ilgili şikayetleri doğrudan iletmelerini istedi. Bir kaç yıl içinde Avrupa'nın en güçlü ajansı olacaklarından şüphesi olmadığını dile getiren Öztürk, 2020 yılında dünyanın en büyük 5 ajansından birisi olmak istediklerini aktardı.

"Türkiye yanıyormuş gibi haber yaptılar"

İstanbul Taksim'deki Gezi Parkı olayları nedeniyle uluslalararası medyanın yaptığı tek yanlı yayınları da eleştiren Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün Taksim'deki olayları dünyaya servis yapan ajansların, objektif olmadığını bir kez daha gördük. O yüzden bir kez daha hırslandık. Bizim ülkemizdeki bir haberi dünyaya yanlış yansıtıyorlar. Sizin de gördüğünüz gibi Türkiye yanıyormuş gibi haber yaptılar. Halbuki olay sadece Türkiye'nin bir şehrinde ve o şehrin de bir tane meydanında. Bütün Türkiye yanıyormuş gibi 5 saat kesintisiz yayın yaptı CNN, Reuters 3 saat canlı yayın yaptı. Bu adalet değil. Bu yüzden biz büyüyeceğiz, dünyanın ilk 5 ajansı içerisinde olacağız sizlerin de desteğiyle."

Dünya Haberleri Yayın Yönetmeni Ömer Ekşi ise heyetin sorularını yanıtladı. AA'nın başarısının hedefe kilitlenen bir ekip çalışmasında yattığına dikkati çeken Ekşi, ajansın başarısının devletle bağdaştırılmasının çalışanların emeğine haksızlık olduğunu bildirdi. Ekşi, ajansın uluslararası fotoğraf yarışmaları düzenleyerek, özellikle yurt dışında görev yapan çalışanlarını ödüllendirdiğini ifade etti.

AA Dış Haberler Editör Vekili Yusuf Kaya ise heyete Anadolu Ajansı ile ilgili bir sunum yaptı.