BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

13 Haziran 2013 Perşembe

13 Haziran 2013 15:13 ANKARA TBMM Başkanı Çiçek, "Gezi Parkı'yla ilgili gündeme gelen anayasal anlamdaki halk oylaması değil. Kamuoyu görüşünü almak karar vereceklere yol gösterici olacaktır"

Anayasal anlamda halk oylaması değil

13 Haziran 2013 15:13 ANKARA

 

TBMM Başkanı Çiçek, "Gezi Parkı'yla ilgili gündeme gelen anayasal anlamdaki halk oylaması değil. Kamuoyu görüşünü almak karar vereceklere yol gösterici olacaktır" dedi.

 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) tarafından düzenlenen "Türkiye'de Uzlaşma Kültürü ve Anayasa Yapım Süreci" konferansına konuşmacı olarak katıldı. 

Yeni anayasa yapım süreci hakkında değerlendirmelerde bulunan Çiçek, katılımcıların sorularını da yanıtladı. Gezi Parkı odaklı olayların ve buna ilişkin yaşanan gelişmelerin sorulması üzerine Çiçek, olayın hak ve özgürlük talebi tarafının yanında başka bir kısmı olduğunu da söyledi. 

Bu kısmı kimsenin görmemezlikten gelmemesi gerektiğini ifade eden Çiçek, şöyle konuştu:

"İktidara kızanlar olabilir, Başbakanın tutumunu beğenmeyenler olabilir, eleştirenler olabilir, tamam. Ama öbür taraftan bir kısım kanunsuzlukları, kamu düzenini bozacak gelişmeleri de bu kızgınlık, görmezden getirmemeli. Kamu düzeni bozulduğu zaman hak ve özgürlükleri kullanma imkanı olmaz. Biz bunu yaşadık. Aslında Türkiye, kamu düzeni bozulursa ne olurunun çok örneklerini yaşadı."

Kamu mallarının, belediye otobüslerinin yakıldığını, durakların tahrip edildiğini dile getiren Çiçek, "Elimizi vicdanımıza koyalım, 15 gündür Kızılay'daki esnaf siftah edemiyor. Camı çerçevesi kırılmış. Adam kira parası verecek, çeki, senedi var. Daha hak ve özgürlükler talep edilecek. Kanun diyor ki Abdi İpekçi'de olur, Tandoğan'da olur. Ama 'ben her istediğim yerde bunu yaparım' deniliyorsa bu yok" değerlendirmesinde bulundu. 

Olaylar sürecinde iki yurt dışı seyahati olduğunu bildiren Çiçek, "Biz herkesin kendi kafasına göre değil, hepimize uygun bir anayasa yapmaya çalışıyoruz ve ortalama bulacağız. Bunu 4 siyasi parti başarabilirse, Taksim'dekilerde başka taraftakilerde herhalde 'ortak metin budur' deyip buna da saygı duymaları gerekecektir" dedi.

Yeni anayasayı halkın oyuna sunacaklarını hatırlatan Çiçek, "Şimdi Gezi Parkı ile ilgili gündeme gelen nokta, anayasal anlamdaki halk oylaması değil. Çünkü o halk oylamaları bağlayıcıdır. Eğer halk o metni kabul ederse siz ona uymak mecburiyetindesiniz. Kamuoyu görüşünü almak belki ne düşünüyor, icraat yapacaklara, karar vereceklere yol gösterici olacaktır" diye konuştu.