BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

24 Haziran 2013 Pazartesi

TÜRK DİLİ KENDİ ÜLKESİNDE RAKİP KABUL ETMİYOR El Cezire-İnternet 19 Haziran 2013 Katar

TÜRK DİLİ KENDİ ÜLKESİNDE RAKİP KABUL ETMİYOR.

 

  El Cezire-İnternet 19 Haziran 2013 Katar 

 

Muhammed İmari

     Türk halkı ile iletişim kurarken Arapça, İngilizce, Fransızca veya diğer dünya dillerinin işe yaraması nadirdir. Ya dillerini iletişim kurabilecek kadar konuşabilmelisin ya da bir tercüman tutman veya zorluklara sabır gösterip işaret diliyle konuşman gerekir zira burada Türk dili, diğer dilleri rakip kabul etmiyor.

     Sokaktaki tabelalarda hatta yolları, bazı mekânları veya kurumları gösterenlerde bile Selçuklu ve Osmanlı ecdadıyla hâlen gurur duymayı sürdüren bu halkın dilinden başka bir dil göremezsin. Türk dilinden başka dil kullanılan yerler oldukça sayılı; çoğu da turistik bölgelerde bulunan ve kalın “dil milliyetçiliği” duvarında müşteri çekmek için mecburen küçük bir delik açan mağaza veya restoranlardır.

     --Milliyetle Gurur Duyma--

     Türklerin milliyetleriyle gurur duymaları ve ona tutunmaları, Türk vatandaşı Mehmet Bekir Akdağ’a göre bir methedilecek bir haslet. Bu durumu hiçbir devletin işgaline boyun eğmemiş olmakla açıklasa da başka kültürlere açılmak ve onlardan yararlanmak için de pek çok fırsatın kaçırıldığını kabul ediyor. Akdağ, “Ülkeyi yöneten hükûmetler, Türkler dünyaya açılmasın diye yabancı dil öğrenimini desteklemiyordu. Şimdiki hükûmet ise bu sorunun farkında ve yabancı dillerin öğrenilmesini teşvik ediyor.” diyor.

     Üç yıldan beri İstanbul’daki üniversitelerden birinde okuyan ve yabancı uyruklu bir öğrenci olan Firdevs, iletişimde yaşadığı zorluklardan dolayı buradaki ilk yılını asla unutamayacağını ve bu zorluklar nedeniyle Türk dili öğrenme programına kayıt yaptırdığını söylüyor. Arkadaşı Nesibe ise dört yıl önce Türkiye’ye ilk kez ayak bastığı zamanı hatırlıyor ve havaalanındaki görevlilerle bile iletişim kurmakta zorlandığını söylüyor.

     Selim Sezer, bir Türk araştırmacı. Doktorasını Fransızca hazırlıyor ve çok az Türk’ün yabancı dil konuştuğunu söylüyor. Sezer, “Bu normal bir durum değil çünkü sınırların yıkıldığı globalleşme çağında yaşıyoruz.” diyor.

     Bir diğer Türk vatandaşı ise bu durumun, Türklerin başka bir dil bilmedikleri anlamına gelmediğini aksine pek çoğunun öğrenmeye çalıştığını ama konuşamadıklarını, kendi ana dillerinden başka bir dil kullanmak konusunda da rahat olamadıklarını söylüyor.

     --Atatürk’ün Mirası--

     İstanbul’da bulunan Mısır Kültür Merkezi Yetkilisi ve Arapça öğretmeni Meltem Karababa, Türklerin milliyetleriyle gurur duyduklarını ve hâlen Osmanlı ve Selçuklu mirası üzerinde yaşadıklarını söylüyor.

     Osmanlı’da bilim dili Arapça, edebiyat dili Farsça olsa da Osmanlı âlimlerinin çoğu biri Arapça diğeri Farsça olmak üzere en az iki dil konuşsalar da Cumhuriyet sonrası Türkiye’nin içine kapandığını söylüyor Karababa ve ekliyor, “Eskiden milliyetçilik bizim için önemli değildi çünkü herkese açıktık. Fatih Sultan Mehmet mesela yedi dil konuşurdu ama Mustafa Kemal Atatürk’ün gelişinden sonra ülkede milliyetçi düşünce baskın oldu.” Karababa, bu durumun Dünya Savaşı’nın artığı olduğu görüşünde zira Türkler Fransız, İngiliz, İtalyanlarla savaştılar. “Onları da bölgeden kovduk, dillerini de.” diyen Karababa Türkiye’nin yüzünü bugün yeniden bölgeye ve dünyaya çevirmesiyle birlikte yeniden açılım yapması gerektiğini söylüyor.

     Türkiye’nin, ülkenin sınırlarını aşan ekonomik yayılması da başka dilleri bilmeyi gerektiriyor. Bu nedenle Karababa’nın çalıştığı merkez, çalıştıkları kuruluşları Tunus, Mısır ve Libya gibi ülkelerde temsil etmek, bunun için de Arapça öğrenmek zorunda olan CEO ve müdürleri ağırlıyor.

     --Dünya Olimpiyatları--

     Türk dili, Anadolu’da diğer dillerin rekabetini kabul etmemekle kalmıyor aynı zamanda başka pek çok devlette de kendine ayak basacak yer buluyor. Pek çok ülkede Türk dili öğreten merkezler var. 2003 yılında Uluslararası Dil Öğretimi Derneği kuruldu ve Osmanlı’nın torunlarının dilini ve kültürünü yaygınlaştırmayı hedefledi, on yıldır da Türk Dili Olimpiyatlarını organize ediyor.