BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

24 Haziran 2013 Pazartesi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Lüksemburg ve Belçika'ya gidecek. Çağlayan'a Belçika'nın Kraliyet Onur Nişanı da takdim edilecek

Çağlayan'a Kraliyet Onur Nişanı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Lüksemburg ve Belçika'ya gidecek. Çağlayan'a Belçika'nın Kraliyet Onur Nişanı da takdim edilecek.

 

24 Haziran 2013 Pazartesi

Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan Çağlayan, işadamlarıyla birlikte 25-26 Haziran 2013 tarihlerinde Lüksemburg'a, 26-27 Haziran'da da Belçika'ya resmi ziyaret gerçekleştirecek ve 27 Haziran'da Türkiye'ye dönecek.


Ziyaretini Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Lüksemburg arasındaki ilk direk seferiyle gerçekleştirecek olan Çağlayan, ziyaret kapsamında Lüksemburg ve Belçika'da resmi görüşmeler yapacak ve bölgenin önde gelen şirketlerinin üst yöneticileriyle de bir araya gelecek.

Bakan Çağlayan, Lüksemburg ve Belçika ziyaretleri sırasında, Lüksemburg Büyük Dük'ü Henri, Lüksemburg Meclis Başkanı Laurent Mosar, Belçika Veliaht Prensi Philippe ve Belçika Dışişleri, Dış Ticaret ve AB İşlerinden Sorumlu Bakanı Didier Reynders başta olmak üzere, muhatabı olan Belçikalı ve Lüksemburglu Bakanlar ve başta Flaman Bölgesi Başbakanı Kris Peeters olmak üzere, Belçika'nın bölgesel hükümetlerinin en üst düzey yöneticileri ile çeşitli ikili görüşmeler gerçekleştirecek. Öte yandan, Bakan Çağlayan'a Belçika'nın Kraliyet Onur Nişanı da takdim edilecek.

Lüksemburg'da, Türkiye-Lüksemburg Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Komitesi (JETCO) Kurucu Anlaşmasını imzalayacak olan Çağlayan, ziyaretinin Belçika ayağında ise Türkiye-Belçika Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Komitesi'nin (JETCO) Bakanlar düzeyinde gerçekleştirilecek ilk toplantısına katılacak.

-İkili ticaret

Açıklamaya göre, Türkiye ile Lüksemburg ve Belçika arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler son dönemde önemli bir ivme kazandı. Türkiye ile Belçika arasında 2002 yılında 1,8 milyar dolar olan toplam ticaret hacmi, on yılda yaklaşık 3,5 kat bir artışla geçen yıl 6 milyar dolar seviyesine yaklaştı.

Bu yılın ilk 4 ayında ise Belçika'ya ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8'lik artışla 878 milyon dolara, Belçika'dan yapılan ithalat ise yüzde 4,3'lük bir artışla 1,2 milyar dolara ulaştı.

Türkiye'nin, Lüksemburg'la 2002 sonunda 149 milyon dolar düzeyinde olan dış ticaret hacmi ise 2012 yılı sonunda 197,7 milyon dolara ulaştı. Bu yılın ilk dört ayında ise Lüksemburg'a yapılan ihracat 17,1 milyon dolar, ithalat ise 40 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Açıklamada, söz konusu ziyaretin Türkiye ile Lüksemburg ve Belçika arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesine ve karşılıklı yatırımların artmasına katkı sağlamasının beklendiği kaydedildi.
Öte yandan, ikili ekonomik ilişkilerde karşılıklı yatırımların artırılmasının büyük önem taşıdığının belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Belçika ve Lüksemburg'un Türkiye'ye yaptığı toplam yatırım tutarı yaklaşık olarak 14 milyar dolar. Belçika menşeli yatırım tutarı 7,3 milyar dolar, Lüksemburg menşeli yatırım tutarı ise 6,6 milyar dolardır. Bu rakamlara göre, Türkiye'de doğrudan yatırım yapan ülkeler arasında Belçika 4'üncü, Lüksemburg ise 6'ncı sırada yer almaktadır.

2002 yılından, 2013 yılı Nisan ayına kadar olan dönem içinde Türkiye'den Lüksemburg'a 734 milyon dolar, Belçika'ya ise 264 milyon dolar yatırım gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de toplam 805 adet Belçika ve Lüksemburg sermayesine sahip firma faaliyet göstermektedir. Bunlardan 487 adedi Belçika sermayesine, 318'i ise Lüksemburg sermayesine sahip şirketlerdir."
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Lüksemburg ve Belçika'daki temaslarının ardından, 27 Haziran 2013 tarihinde Türkiye'ye dönecektir.