BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

6 Temmuz 2013 Cumartesi

TRT Haber darbeyi 1 yıl önce tahmin etmişti Yaklaşık 1 yıl önce Mısır'daki darbenin ayak seslerini dünyaya duyurmuştuk 06 Temmuz 2013 Cumartesi


 TRT Haber darbeyi 1 yıl önce tahmin etmişti

Yaklaşık 1 yıl önce Mısır'daki darbenin ayak seslerini dünyaya duyurmuştuk...

06 Temmuz 2013 Cumartesi

 

TRT Haber yaklaşık bir yıl önce Mısır'da bugün yaşananları tahmin etmiş, darbenin ayak seslerini dünyaya duyurmuştu.

Askeri vesayeti sürdürmekte kararlı olan gruplara, bazı dış güçlerin de destek verdiğini daha o günlerde ortaya koyan TRT Haber, ordunun yüzde 40'lara varan ekonomi üzerindeki denetimini kaptırmamakta kararlı olduğunu vurgulamıştı.

DAHA SANDIK ORTADAYKEN ORDU MURSİ'NİN ELİNİ KOLUNU BAĞLADI

TRT Haber Dış Haberler Editörü Bülent Güler'in tam bir yıl önce yerinde çektiği fotoğraf bugün Mısır'da yaşananlara ışık tutuyor.

Mısır'da bugünlerin yaşanacağı aslında geçen yıl anlaşılmıştı. Bütçe ve yargı üzerindeki kontrolünü kaybetmek istemeyen ordu, sessiz bir darbe yaparak oluşturduğu Askeri Konsey ile daha o günlerden Mursi'nin elini kolunu bağlamıştı.

Askeri vesayetin en önemli saç ayaklarından biri yargıydı. Meclis feshedilerek Müslüman Kardeşlerin ekonomik reformlar yapması engellendi.

Mursi durumun farkındaydı, ülkedeki bütün kesimleri kucaklayan demokratik mesajlar verdi ancak şimdilerde darbeye kayıtsız kalan Batı bu açılımı görmek istemedi.

MISIR ORDUSU AYRICALIKLARINI YİTİRMEK İSTEMİYOR

Makarnadan buzdolabına kadar hemen herşeyi üretimindeki tekeli elinde bulunduran Mısır ordusu, Ortaçağ krallıklarında bile eşine zor rastlanır bu ayrıcalıkları kimseyle paylaşmak istemiyordu.

Ordunun, bu çarka her kim müdahale ederse buna bütün gücüyle karşı çıkacağı daha o günlerden belliydi.

Perşembe'nin gelişinin Çarşamba'dan belli olduğunu TRT Haber Dış Haberler Editörü Bülent Güler'in tam bir yıl önce yerinde çektiği fotoğrafla ortaya koymuştu: 

 "Daha sandıklar açılırken Yüksek Askeri Şura sessiz bir darbe yaptı ve Mursi'nin yetkilerini büyük ölçüde sınırlandırdı. Askeri vesayetin etkisindeki yargı meclisi fethetti ve yasama ve dış politika başta olmak üzere yürütmede de karar merci olarak ordu gösterildi"

Ordu ve ayrıcalıklı kesim, demokrasiye tahammüllerinin olmadığını ta o günlerde söylem ve davranışlarıyla göstermişlerdi. Zira Mursi'nin  demokratik söylemleri başta ordu olmak üzere içerdeki seküler gruplarla İsrail tarafından tatminkar bulunmadı.

10 MİLYON KİŞİ ORDUYA BAĞLI ŞİRKETLERDE ÇALIŞIYOR

TRT Haber özel dosyasını seçimlerden hemen sonra hazırlayan Bülent Güler, askerin ekonominin nasıl tam merkezinde olduğunu daha o günden ifade etmişti:

"İşsizliğin hızla yükseldiği döviz rezervlerinin yarıya indiği ülkede bütün gücü elinde tutmak isteyen Yüksek Askeri Konsey piyasayı da elinde tutuyor. 83 milyonluk Mısır'da orduya bağlı şirketlerde çalışan insan sayısı yaklaşık 10 milyon."

Mursi'nin iktidara gelir gelmez elini kolunu bağlayan, yasa yapmasını imkansız hale getiren, ekonominin dümenini bırakmak istemeyen ordu, darbe yapmak için daha o günlerden bütün altyapıyı hazırladı. 

Askerlerin darbenin alt yapısını nasıl hazırladığı, TRT Haber'in 1 yıl öncesinden gösterdiği resimle şimdi daha iyi anlaşılıyor.

Ekonomik çıkarların ve bazı ülkelerin Mısır'a biçtiği roller düşünüldüğünde şimdi Arap dünyasının önderi konumunda olan bu ülkede Arap Baharı'nın neden boğulmak istendiği daha iyi anlaşılıyor.

Şimdi kafalardaki soru, "Acaba bu kirli oyun, halkın ve uluslararası demokratik güçlerin desteği ile bozulur mu?"

Menderes ve Demirel siyasal İslamcı mıydılar?

Hadi canım sen de!
İslam'la demokrasiyi birlikte yaşatmak çok zormuş.
"Al lafı, koy rafa" derler ya...
Eğer demokrasi dediğimiz şey bir Hıristiyan kurumu ise demek ki İsa'dan önce de antik Yunan'da Hıristiyanlık varmış.
- Acaba Budizm'le veya Şinto inancıyla demokrasiyi birlikte yaşatmak da mı zordur?
- Atarsınız iki tane atom bombasını Japonlar da demokrat olur,
diyerek mi cevap verilir bu soruya?
Peki... Model aldığımız ama bir türlü tam uyamadığımız Hıristiyan Batı başka ne tür siyasal düşünceler üretip bize ihraç etmiş?
Bizdeki bazılarının yazılarını okuyup konuşmalarını dinlerseniz "İslamofobi" bir Türk siyasal düşünce akımı değil mi?

İhraç ürünlerimiz
Acaba "Faşizm"i veya "Militarizm"i de mi biz üretip Hıristiyan Batı'ya ihraç ettik?
Kafa taslarımızı ölçüp Türk budununun kökenlerini ararken, acaba Hitler Almanya'sı bizi taklit etmeye mi çalışıyordu?
İlkokul müfredat programlarına "Vatanı sevmekle Mussolini'yi sevmek aynı şeydir" maddesini koyan 1920'lerin İtalya'sı, Göktürklerden mi esinlenmişti acaba?

Orhan Pamuk'un endişesi

Ya da şöyle bakalım olaya.
Adnan Menderes "Siyasal İslam"ı laik demokrasinin karşısına çıkardığı için mi devrilip idam edildi?
İki kez darbe ile devrilen Süleyman Demirel acaba şeriat devleti mi istiyordu?
Tahrir'e bakıp Taksim'i görenler Nobel aldığı için Orhan Pamuk'u manşetlerle hedef gösterirlerken, acaba hangi meydana bakıyorlardı?
Gerçekten merak etmiyor musunuz?
- Acaba Orhan Pamuk manşetten hedef gösterildiği için Türkiye'ye gelemezken mi çok endişeliydi, yoksa şimdi mi daha endişeli? Boğaz Köprüsü'ne, yeni hava limanına, Kanal Projesi'ne karşı çıkanlar, laik endişeler mi taşıyorlar? Turgut Özal'ın başlattığı özelleştirmeleri Danıştay'da iptal ettirenler, özelleştirmeyi bir "Sünni İslam" komplosu olarak mı görüyorlardı acaba?
Böyle kuşkular hiç tükenmez ki zihinlerimizde.

İslam yerine çoğulcu
Tayyip Erdoğan bir Boğaz lokantasında yan masalara kadeh kaldırsa bütün endişeler sıfırlanır mı acaba?
Aynı anda Gazze'ye dönük tutumundan da vazgeçtiğini açıklasa, galiba "Dış endişeler" de azalabilir.
Aslında her sorunun bir çözümü vardır.
"İslam" kelimesini çıkartıp onun yerine "Çoğulcu"yu getirirsiniz.
Taksim de, Tahrir de bir anda sorun olmaktan çıkarlar.
Sonra da oturup Kürdilihicazkâr'dan söylemeye başlarsınız...
"Öyle dudak büküp hor gözle bakma / Bırak küçük dağlar yerinde dursun / Çoktan unuturdum ben seni çoktan / Ah bu şarkıların gözü kör olsun"
Bu sırada "Ah bu şarkıların gözü kör olsun"un yerine "Ah bu 28 Şubat'ın gözü kör olsun"u da koyabilirsiniz.

Mehmet Barlas