BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

4 Temmuz 2013 Perşembe

Villa A yok olma tehlikesiyle karşı karşıya İtalya’nın Campania Bölgesi’nde yer alan arkeolojik sit alanları için tehlike çanları çalıyor euronews, bilim

Villa A yok olma tehlikesiyle karşı karşıya | euronews, bilim

 

İtalya’nın Campania Bölgesi’nde yer alan arkeolojik sit alanları için tehlike çanları çalıyor.

 

 UNESCO’nun geçtiğimiz Aralık ayında Pompeii Kenti’nin korunması adına İtalyan yetkilileri verdiği ültimatomun ardından İtalya’nın en büyük açık hava müzesi olma özelliği taşıyan bu alanın dünya mirası listelerinden çıkarılması tartışılıyor.

Uluslararası kamuoyunda Pompeii kadar tanınmasa da, aralarında Villa A’nın da bulunduğu Roma döneminin en görkemli villalarını barındıran Oplontis Kenti de benzer bir kaderle karşı karşıya. Villa A’nın içini donatan freskleri sağlamlaştırma çalışmaları devam etse de deniz kenarında yer alan yapının duvarlar ve mozaik yer döşemeleri yoğun neme karşı halen dayanıksız. Oplontis Villası olarak da anılan Villa A’nın tarihi değeri ise 1. yüzyılda İmparator Nero’nun ikinci eşi Poppaea Sabina tarafından misafir köşkü olarak kullanılması.

Araştırmacılar, son olarak Oplontis kentinin farklı bir açıdan da önemini vurgulayan, Vezüv Yanardağı’nın patlamasıyla deniz kıyısından geri çekildiği savını ortaya attı. Jeolog Elda Russo Ermolli, Villa A’nın denizle olan bağlantısını şu sözlerle açıklıyor: “Poppaea’nın Oplontis’teki villasının panoramik bir Napoli Körfezi manzarası vardı. Villa tam deniz kenarında, 15 metre yüksekliğinde bir yamaçta yer alıyordu. Yamaç boyunca deniz kenarından villaya ulaşımı kolaylaştıracak şekilde bahçelerle örülü setler çekilmişti.”

Oplontis Kenti’nin görkemli yapısı Villa A’nın güzelliği, yalnızca iç mekanını çevreleyen fresklerde değil aynı zamanda dış mekanda inşa edilen bahçeleri, kameriyeleri ve olimpik havuzunda yatıyor. Kamuoyunun yoğun ilgisini toplayan Pompeii Kenti’nin hemen yakınında bulunan saklı cennet Oplontis de kuşkusuz tarihi değeriyle aynı ilgiyi hak ediyor.