BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

7 Temmuz 2013 Pazar

Türkiye, Mısır değildir AA 07 Temmuz 2013 14:43 ANKARA Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Türkiye, Mısır değildir, herkesin bunu görmesi lazım. Türkiye'nin demokratik kültürü, geldiği nokta çok farklıdır"

Türkiye, Mısır değildir

  AA 07 Temmuz 2013 14:43 ANKARA 

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Türkiye, Mısır değildir, herkesin bunu görmesi lazım. Türkiye'nin demokratik kültürü, geldiği nokta çok farklıdır" dedi.

 

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Kanal 24 televizyonunda canlı yayınlanan Ankara Masası programında Yaşar Taşkın Koç'un sorularını yanıtladı. 

Bekir Bozdağ, TBMM'de dün yaşanan kavganın sorulması üzerine bunun Parlamentoya yakışmadığını söyledi.

Bozdağ, o arbede sırasında AK Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar'ın yaralandığını, Güven Hastanesi'ndeki tedavisinin ardından evinde dinlenmeye geçtiğini bildirdi.

Bozdağ, "Mısır'da yaşanan askeri darbe, darbe midir? Darbedir. Bunun başka lamı cimi yoktur. Hepimizin ona 'ama'sız darbe dememiz lazım. Ama baktığınız zaman CHP'nin Sayın Genel Başkanı başta olmak üzere bunun darbe olduğunu ve kınanması gerektiğini söyledikten sonra arkasına ilave ettikleri cümlelerle böyle bir hadiseden Türkiye'nin ders çıkarması gerektiğini ifade eden yaklaşımları var" dedi. 

Bekir Bozdağ, "Türkiye, Mısır değildir, herkesin bunu görmesi lazım. Türkiye'nin demokratik kültürü, geldiği nokta çok farklıdır. Türkiye'yi farklı ülkelerle karıştırmamak lazım" dedi. Türkiye'nin siyasal kadrolarının belirli tecrübelerden geçtiğini, vatandaşların darbelerin ardından büyük faturalar ödediğini vurgulayan Bozdağ, Türkiye'yi başkaları ile karıştıranların hata ettiğini vurguladı. 

Darbeye 'darbe' diyemediler

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Mısır'da yaşanan darbeye Batı'nın 'darbe' demediğine işaret etti.

Bozdağ, Mısır'daki yaşanılanların; demokrasiye, milli iradeye ve insan onuruna indirilmiş bir darbe olduğunu vurgulayarak herkesin tavır koyması gerektiğini söyledi.

Bozdağ, "Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamı 'darbe' bile diyemedi. AB, bu konuda 'darbe' diye açıklama yapıp darbe yapanlara uyguladıkları müeyyidelerin hiçbirisini uygulamadı. ABD, açık bir biçimde buna 'darbe' diyemedi. Avrupa Parlamentosu, Türkiye'de gezi hadiselerini bahane ederek Türkiye'nin aleyhine kararlar aldı. Mısır, Avrupa Parlamentosu üyesi değil ama biz de Avrupa Parlamentosu değiliz" dedi.

“Türkiye olarak ilkesel duruşumuzu ortaya koyduk ama öte yandan Mısır halkı ile Türk halkı ilişkileri de yönetimlerden bağımsızdır” diyen Bozdağ, şöyle devam etti:

“Geçmişten beri bu ilişkiler var. Bundan sonra da bu ilişkiler olacaktır. Sonuçta devletler arası ilişkiler, halklar arasındaki ilişkiler, yönetimlerden etkilenir ama bu ilişkilerin muhatabı yönetimden yönetime değil halktan halka ilişkilerdir.  Türkiye elbette kendi pozisyonunu ve Türkiye-Mısır ilişkilerini bu ilkesel duruşu esas olmak üzere mutlaka değerlendirecektir, ona göre adımlarını atacaktır”

Bozdağ, darbe sürecinin Filistin’e yansımasına ilişkin ise “Refah Sınır Kapısı’nı, askeri darbe gelir gelmez hemen kapattı. Yani daha beslemeyle zararı oldu" görüşünü dile getirdi.

 

Tony Blair darbeyi savundu

  07 Temmuz 2013 17:06

Ortadoğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair, Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi'yi görevden alan ordunun başka şansı olmadığını, aksi halde ülkenin kaosa sürükleneceğini söyledi.

Eski İngiltere Başbakanı Blair, Observer gazetesine yaptığı açıklamada, Mısır'da ordunun yönetime el koyma ya da ülkenin kaosa sürüklenmesi arasında seçim yapmak zorunda kaldığını belirtti. 

Kendisini "demokrasi yanlısı" olarak niteleyen Blair, demokrasinin etkin bir hükümet için garanti olamayacağına işaret etti.

Mısır'da sokaklara dökülen milyonlarca kişi tarafından düzenlenen protestoları "gücün göstergesi" ve "özgür demokratik ruh" olarak nitelendiren Blair, protestoların gerçek boyutu dikkate alındığında ordunun Mursi'yi görevden almaktan başka şansı olmadığını kaydetti. 

Ordunun yönetime el koymasına tepki gösteren ABD Başkanı Barack Obama ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'den farklı bir tutum sergileyen Blair, Mısır'dakine benzer, sosyal medya aracılığıyla örgütlenen halk ayaklanmalarının görmezden gelinemeyeceğinin altını çizdi.

"Bu, hükümetin seçimle işbaşına geldiği demokrasi geleneğinin dışında işleyen türden özgür demokratik bir ruh. Çok büyük oranda sosyal medya tarafından beslenen bu ruh, aslında devrimsel bir fenomen. Bu ruh, kriz çıkarmakta da çok hızlı davranıyor. Her zaman tutarlı ya da rasyonel olmak zorunda değil. Protesto, bir siyaset ya da bir hükümet programı değildir. Eğer hükümetlerin bu tür protestolara gerekli karşılığı vermek için net görüşleri yoksa o zaman başları belada demektir." 

Ortadoğu Dörtlüsü (ABD, Rusya, AB ve BM) Temsilcisi Blair, Batı dünyasının Mısır'daki fiili güç ile ilişki kurması ve özellikle ekonomide gerekli değişiklikleri yapması için yeni hükümete yardımcı olması gerektiğine dikkat çekti. 

Batı dünyasının Suriye, İran ve Filistin de dahil olmak üzere bölge ile ilişkilerini sağlam tutması gerektiğine işaret eden Blair, "Bu mücadele, bizi de ilgilendiriyor. Bölgede milyonlarca modern ve açık fikirli insan var. Bu insanlar, bizim onların yanında olduğumuzu, bunun için gerekli faturayı ödemeye hazır olduğumuzu bilmeli" ifadesini kullandı.

 

 

21'inci yüzyılda darbenin varlığı utanç verici

  AA 07 Temmuz 2013 00:48

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "21'inci yüzyılın ikinci 10 yılında darbenin varlığı, Mısır halkı ve insanlık adına utanç vericidir" dedi.

Çankırı'da, Hasan Fehmi Gökşen Spor Salonu'nda belediye başkan adayı açıklama töreninde konuşan Bahçeli, Mısır'da bir askeri darbe yaşandığını hatırlatarak, bir yıl önce cumhurbaşkanlığı görevine gelen Muhammed Mursi'nin, koltuğundan olarak göz hapsine alındığını anlattı.

Bu ülkedeki gelişmelerin hem Türkiye'ye hem de bölgeye ciddi yansımaları bulunduğuna dikkati çeken Bahçeli, "Mısır'daki müdahalenin kabul edilmesi, normal görülmesi, masum karşılanması mümkün değildir. Demokrasiden darbeye kayılması, seçimle başa gelen bir şahsiyetin silah zoruyla indirilmesi ilkeldir, insafsızlıktır ve halk iradesine saygısızlıktır" değerlendirmesinde bulundu.

Mısır'da suların durulmadığını, 

"demokrasi ve özgürlük"

 diyerek sahneye çıkanların 11 Şubat 2011'de Hüsnü Mübarek'i indirdiğini söyleyen Bahçeli, Tahrir Meydanı'nın hem demokrasi hem de darbe ürettiğini vurguladı. 

 

Bunun, izah edilemeyecek, ötelenemeyecek, kapatılamayacak bir çelişki olduğunu ifade eden Bahçeli, demokrasiden darbeye nasıl sapıldığının, sandıktan silaha nasıl dönüldüğünün etraflıca incelenmesi, yorumlanması gerektiğini bildirdi.

Bahçeli, Mübarek ile Mursi'nin kaderlerinin, Tahrir'de kesinleştiğini kaydederek, şöyle konuştu:

"Dün Mübarek'in gidişini alkışlayanlar, bugün de Mursi'nin görevinden ayrılışını kutlamaktadır. 

Dün demokrasiye övgüler düzenler, bugün de darbeye sempatiyle bakmaktadır. 

Bu, Ortadoğu'nun ne hallere düştüğünün göstergesidir. 

Görünen gerçek şudur ki Tahrir'le gelen, Tahrir'le gitmek zorunda kalmıştır. 

Mursi, kendisine verilen krediyi kullanamamıştır. 

Seçimle cumhurbaşkanı olmasına rağmen demokrasiyi 

budamış, hak ve özgürlükleri gasbetmiş, ekonomiyi 

düzeltmemiş, toplumsal yapıyı tıpkı Başbakan Erdoğan gibi 

kutuplaştırmıştır. 

Mursi bir yılda bitmiş ve eskimiştir. 

        ( bu da taktı kafayı eskimeye mubarek aynı kefeye koymalar)

Bir yıl içinde şahsına bağlanan tüm ümitleri heba etmiştir. Toplumsal itirazları önemsememiş, itirazları ciddiye almamıştır.

 Yandaşlarını korumak ve kollamak için her adaletsizliğe imza atmıştır. Uzlaşmadan kaçmış, diyalog kanallarını paslandırmıştır. Bu gelişme, demokrasi adına büyük bir kayıptır. 21'inci yüzyılın ikinci 10 yılında darbenin varlığı, Mısır halkı ve insanlık adına utanç vericidir."

ABD başta olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ve birçok Ortadoğu ülkesinin, Mısır'daki darbeye gereken tepkiyi koyamamasının bir kara mizah olduğunu söyleyen Bahçeli, meseleye bildik ezberlerle yaklaşan, kalıplaşmış ifade ve yorumlarla bakan demokrasi havarilerinin gerçek yüzlerinin ortaya çıktığını sözlerine ekledi.