BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

7 Temmuz 2013 Pazar

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Yüksek yargıya üye seçilebilmek için meslekte 20 yıl çalışma şartı getiren yasa onaylandı 7 Temmuz 2013

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Yüksek yargıya üye seçilebilmek için meslekte 20 yıl çalışma şartı getiren yasa onaylandı.

 7 Temmuz 2013


Yasa değişikliği sonrası özellikle yargıda sol kadrolaşma tartışmalarının yaşandığı 1993 ve öncesinde hakimlik ve savcılığa başlayan 3 bin civarında ismin önü açıldı.

 2012 yılında seçilme kriterini taşıyan 3 binin üzerinde hakim ve savcı ise Yargıtay ve Danıştay’a seçilme yeterliliğini kaybetti. 

Yargı çevreleri, 20 yıllık sürenin hakim ve savcıların çalışma şevklerini kıracağı uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, TBMM’de yasalaşan 6494 sayılı ‘Yargı Hizmetleri ile İlgili Olarak Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un onaylandığı bildirildi. 

27 Haziran’da Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen düzenlemeyle, Yargıtay ve Danıştay üyeliği için 20 yıl hakimlik ve savcılık yapma şartı getirilmişti. 
Yargı çevreleri, bu hükmün Anayasa’nın Yargıtay ve Danıştay’ın görev ve yetkilerini düzenleyen maddelerine aykırı olduğunu belirtmişti. Anayasa’nın 154. maddesinin ikinci fıkrasında Yargıtay üyesi seçilebilmek için birinci sınıfa ayrılmış olmak, 155. maddenin üçüncü fıkrasında ise Danıştay’a üye seçilebilmek için birinci sınıf hakim ve savcı olmak yeterli kriter olarak kabul ediliyor. 

Anayasa’da daha geniş tutulan seçilme kriterinin yasayla sınırlandırılmasının hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu ifade ediliyor. 

Hakim ve savcı kökenli isimlere 20 yıl şartı getirilirken, Cumhurbaşkanı’nın idari görevlerden Danıştay’a doğrudan atayacaklarında 15 yıl kriterinin bulunması da eşitlik ilkesine aykırı bulunuyor.
HSYK’nın 19 Ekim 2012’de Yargıtay’a üye seçilme kriterlerine uyan adli yargı hakim ve savcılarına ilişkin listede birinci sınıfa ayrılan 5 bin 240 isim Yargıtay’a üye seçilebiliyordu. Yasa çalışması sonrası bu sayının 2 bine indiği, daha önce seçilme kriterleri taşıyan 3 bin civarında hakim ve savcının Yargıtay’a seçilebilmek için 5 yıl daha beklemek zorunda kalacağı ifade ediliyor. Yasanın yürürlüğe girmesi halinde HSYK, mesleğe 1993 ve öncesi başlayan hakim ve savcılar arasından seçim yapmak zorunda kalacak. 20 yıl şartı sonrası Danıştay’a seçilme kriteri uyan hakim ve savcı sayısı 100’e inecek.
‘20 yıl şartı, hakim ve savcıların aşkını ve şevkini kırar’
Eski Yozgat Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu söylüyor. Yasa değişikliğinin Anayasa’da hakim ve savcıların Yargıtay ve Danıştay’a seçilmek için zorunlu tutulan 1. sınıfa ayrılma düzenlemesine aykırı olduğunu ifade eden Petek, şu uyarıda bulunuyor: “Yasanın bir gerekçesi yok. 

‘Neden 20 yıl?’ sorusunun cevabı yok. 2010 referandumuyla yüksek yargının yapısı değişti, dinamik kadrolarla yargıda işler hızlandı. 

Hakim ve savcılar Yargıtay ve Danıştay’a seçilebilmek için daha fazla gayret gösterirler. 

Ama 12-13 yılda çalışmakla elde edeceği bir hedefi 20 yıla çıkarırsanız çalışma aşkı ve şevki kalmaz.”

    Emekli Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel de düzenlemede eşitsizlik olduğunu dile getiriyor. 

“Cumhurbaşkanı tarafından Danıştay’a seçilen üyelerde 15 yıllık süre yeterliyken, diğer tarafta 20 yıl şartı bir eşitsizliktir.”

 diyen Gündel, şöyle devam ediyor:

 “Savcı ve hakimleri ön plana çıkaracak kriterler bellidir. 

 Meslek yaşamları boyunca aldıkları notlar, 

siciller, akademik çalışmaları, dürüstlük gibi 

kriterlerin o kişide toplanması lazım. 

 Bunların puanlanması lazım. Yoksa geçmişte olduğu gibi,

 ‘Bu benim yakınımdır, hemşehrimdir’

 diye üye seçerseniz orayı perişan edersiniz.” 
 ankara zaman