BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

10 Temmuz 2013 Çarşamba

10 Temmuz 2013 19:59 POTOÇARİ AA Srebrenitsa'da soykırımdan kaçanların orman yolunu kullanarak Tuzla kentine ulaşmak üzere geçtiği güzergahta geleneksel olarak düzenlenen ''ölüm yürüyüşü'', Potoçari Anıt Mezarlığında sona erdi

"Ölüm yürüyüşü" sona erdi

10 Temmuz 2013 19:59 POTOÇARİ AA
Srebrenitsa'da soykırımdan kaçanların orman yolunu kullanarak Tuzla kentine ulaşmak üzere geçtiği güzergahta geleneksel olarak düzenlenen ''ölüm yürüyüşü'', Potoçari Anıt Mezarlığında sona erdi.

Türkiye'nin yanı sıra İspanya, ABD, Suudi Arabistan, Hırvatistan, Almanya, Avusturya ve Avrupa'nın farklı ülkelerinden binlerce kişi, Bosna'daki savaşın en büyük acısının yaşandığı Srebrenitsa'dan kaçanların Tuzla'ya ulaşmak için kullandığı "ölüm yolu"nda 3 gün önce buluştu.

Tuzla kenti yakınlarındaki Nezuk kasabasından yola çıkan vatandaşlar, savaş esnasında Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde, Bosna'nın doğusunda görev yapan Hollandalı askerlerin karargah olarak kullandığı eski akümülator fabrikasının karşısındaki Potoçari Şehtlik Mezarlığı'na girerken duygulu anlar yaşadı.

Ellerinde Bosna Hersek'in savaş dönemindeki zambaklı bayraklarını ve Türk bayraklarını taşıyan katılımcılar, Srebrenitsa kurbanlarınını mezarları başında dua ederek, geceyi geçirecekleri Potoçari'deki kamp alanına gittiler.

Potoçari'ye ulaşmak için her gün 35 kilometre yol kateden katılımcılar, 3 günü yolda geçirdi. Geceleri, ormanlık alanlardaki konaklama noktalarında geçiren katılımcılara, Srebrenitsa soykırımıyla ilgili bilgiler verildi ve sinevizyon gösterisi sunuldu. Ayrıca, soykırımdan kaçmak için "ölüm yolu"nu kullanarak sağ kalmayı başarabilenler ise yaşadıklarını anlattı.

Soykırım kurbanları Potoçari Anıt Mezarlığı'nda

 SREBRENİTSA  10 Temmuz 2013 20:51 AA
Soykırım kurbanlarının cenazelerinin bulunduğu 409 tabut, Potoçari Anıt Mezarlığı'na taşındı.


Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olan Srebrenitsa soykırımında katledilen ve kimlik tespitleri tamamlan 409 kurbanın bulunduğu tabutlar, Bosna savaşı sırasında BM bünyesinde görev yapan Hollandalı askerlerin karargahı olarak kullanılan eski akümülatör fabrikasından, toprağa verilecekleri Potoçari Anıt Mezarlığı'na taşındı.
Kurbanların yakınları tarafından elden ele mezarlığa taşınan tabutlar, yarın, toplu cenaze törenlerinin kılanacağı alana konuldu. Tabutlar mezarlığa taşınırken, yakınları gözyaşları içerisinde sevdiklerini bu akşam Srebrenitsalı şehitler için duaların okunacağı alana uğurladı.
Srebrenitsa soykırımının en küçük kurbanı, Hava Muhiç'in ''isimsiz'' bebeğinin bulunduğu tabutun taşınması sırasında ise vatandaşlar duygulu anlar yaşadı.
Soykırımın 18. yılında yarın Potoçari Anıt Mezarlığı'nda yapılacak anma ve toplu cenaze töreninde, kimlik tespit işlemleri tamamlanan 409 kurban toprağa verilecek. Yarınki törenin ardından, Potoçari Anıt Mezarlığındaki mezar sayısı 6 bin 66'ya yükselecek.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından güvenli bölge ilan edilen Srebrenitsa kentinin Sırp güvenlik güçlerinin eline geçmesinin ardından 8 binin üzerinde Boşnak katledilmişti.