BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

12 Haziran 2013 Çarşamba

Türkiye bu testten sağlam çıkacak 12 Haziran 2013 16:12 ANKARA Olaylarla ilgili ilk ağızdan bilgi alacak 12 Haziran 2013 12:43

 

Olaylarla ilgili ilk ağızdan bilgi alacak

12 Haziran 2013 12:43

 

Başbakan Erdoğan, Gezi Parkı olaylarına 

ilişkin bilgi almak amacıyla sanatçı ve 

akademisyenlerin de aralarında bulunduğu 11 

kişilik heyeti, parti genel merkezinde kabul 

edecek.

 

Alınan bilgiye göre, AK Parti Genel Başkanı ve

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, parti genel 

merkezinde kabul edeceği heyettten, Gezi Parkı 

 olaylarına ilişkin ilk ağızdan bilgi alacak.

Heyette tiyatro sanatçısı Ahmet Mümtaz 

Taylan, akademisyenler Prof. Dr. Betül Tanbay, Prof. Dr. Hale Çıracı ve İpek 

Akpınar, yönetmen Kutluğ Ataman, öğrenci Nil 

Eyüpoğlu, sanat yönetmeni Rumeysa Kiger, 

mimar Selva Gürdoğan, sosyal medya uzmanı 

Zehra Öney, öğrenci Zülfikar Kürüm ve sosyal 

paylaşım sitesinde Başbakan Erdoğan'a 

hitaben Gezi Parkı olaylarına ilişkin mektup 

yazan Bülent Peker de yer alıyor.

Sohbet ortamında gerçekleşmesi öngörülen 

görüşmede, Başbakan Erdoğan olaylarla ilgili 

düşüncelerini anlatacak ve grup üyelerinden 

olaylara ilişkin bilgileri ilk ağızdan dinleyecek.

Görüşmede, Başbakan Erdoğan'a İçişleri 

Bakanı Muammer Güler, Çevre ve Şehircilik 

Bakanı Erdoğan Erdoğan Bayraktar, Kültür ve 

Turizm Bakanı Ömer Çelik, Başbakanlık 

Müsteşarı Efkan Ala, AK Parti Genel Başkan 

Yardımcısı Hüseyin çelik de eşlik edecek.

Erdoğan, Hasan Kaçan ve Necati Şaşmaz'ı da kabul edecek

Başbakan Erdoğan, akşam saatlerinde ise 

Hasan Kaçan, Necati Şaşmaz ve Gökhan Özoğuz'u kabul edecek. Erdoğan'ın, bu 

sanatçılarla yapacağı görüşmenin de Taksim 

Gezi Parkı'daki olaylarla ilgili olduğu öğrenildi.

 

Perşembe günü Hülya Avşar ile görüşecek

Perşembe günü de kapatılan belde 

belediyelerinin AK Partili belediye başkanları 

ile bir araya gelecek Erdoğan, daha sonra 

Hülya Avşar ile görüşecek.

Erdoğan, cuma günü de AK Parti Genişletilmiş 

İl Başkanları Olağan Toplantısı'na başkanlık 

edecek.

 

 





Türkiye bu testten sağlam çıkacak

12 Haziran 2013 16:12 ANKARA

 

Maliye Bakanı Şimşek, "Son dönemde ortaya çıkan olaylar, bu şiddet ve bunun dünyaya yansımalarını da biz yöneteceğiz. Türkiye, bu stres testinden sağlam bir şekilde çıkacak" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CNBC-e'de katıldığı programda soruları yanıtladı.

Taksim Gezi Parkı'ndaki olayların Türkiye ekonomisine olabilecek etkisinin sorulması üzerine Şimşek, çok ciddi bir dezenformasyon faaliyetinin yürütüldüğünü, bunun da Türkiye'nin algısını olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Türkiye'den para çıkışının olduğu iddialarına ilişkin de Şimşek, bunun Türkiye ile ilgili olmadığını, gelişmekte olan ülkelerden çıkışın zaten bir süredir başladığını ifade etti. Şimşek, "Geçen haftaya bakarsak, Borsa'dan çıkış çok sınırlı, net olarak, alan da var satan da. Bono tahvil piyasasından çıkan, yok denecek kadar sınırlı. Para piyasasında çok kısa vadeli duran, Türkiye'de bulunan bir miktar para çıktı ki bu sabah Merkez Bankası Başkanımız da bundan bahsetti" diye konuştu.

Bakan Şimşek, bu olaylar nedeniyle reel ekonomide bir bozulma olmadığını da söyledi.

Faiz lobileri

Şimşek, faiz lobilerinin sorulması üzerine de istikrarsızlıktan nemalanan bir kesimin olduğunu söyledi. 

Faiz lobisi denilince aklına daha çok spekülatörlerin geldiğini dile getiren Şimşek, "Bu tür sisli havalardan en çok nemalanan kesimler var. İşin bir boyutu bu. İşin bir de bu tür durumlar oluşursa nemalanacak, istihdamla, yatırımla ilgisi olmayan bir kesim de var" dedi. 

Bakan Şimşek, 10 yılda yakalanan başarı ile faiz ödemelerinin önemli oranda düştüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti: 

"Türkiye'de bu anlamda çok büyük bir değişim oldu. Faizden nemalanan bir kesim var ve faizlerin düşmesiyle, bu anlamda eski günlere özlem duyan var mı yok mu o sosyolojik bir şeydir ama muhtemelen vardır. Faiz lobisi dediğiniz zaman aklıma bu iki unsur gelebilir. Ben şuna inanıyorum, Türkiye'ye yönelik çok ciddi bir dezenformasyon kampanyası var. Türkiye'deki durumu olduğundan çok daha büyük göstermeye çalışan, Türkiye'nin hukuk devleti olma yolunda, demokratikleşme yolundaki çabalarını bir kenara bırakan, Türkiye'yi olmadık yerlerle karşılaştırma çabası olan kesimler var. Bu çabaların sonucunda nemalanacak kaynaklar da var. Ancak biz olaya şöyle bakıyoruz; Temellerimizi sağlam tutalım, evimizi düzene koymaya devam edelim. Bu tür şoklara karşı Türkiye ekonomisi zaten dirençli. Ben inanıyorum ki bu son dönemde ortaya çıkan toplumsal olaylar, bu şiddet ve bunun dünyaya yansımalarını da biz yöneteceğiz. Bu da bir stres testi Türkiye için ve Türkiye, bu stres testinden sağlam bir şekilde çıkacak. Hem demokrasisi güçlenecek hem de ekonomisinin temelleri zaten sağlam." 

Bu olaylar algı anlamında bir darbedir

Bu olayların algı anlamında Türkiye'ye bir darbe olduğunu belirten Şimşek, "Kasıtlı bir şekilde, dışarıda bu kampanya yürütülmektedir. Ben dün akşam CNN İnternational'a bakıyorum, diyor ki 'Polis, göstericilere saldırdı'. CNN Türk'e bakıyorum, orada da 'Göstericiler polise saldırıyor' diyor. Benim de ekrandan gördüğüm şey, polis çekilmiş AKM önüne, göstericiler saldırıyor. Yani ciddi bir dezenformasyon çabası var" dedi. 

 

 

Uluslararası haber ajanslarının iddiasını yalanladı

06 Haziran 2013 17:04 

Maliye Bakanı Şimşek, bazı uluslararası haber ajanslarında yer alan, "yabancıların Türkiye'deki gayrimenkul yatırımlarının azaldığına" ilişkin iddiaların doğru olmadığını bildirdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkçe olimpiyatlarına katılmak için Ankara'da bulunan öğrencileri Bakanlıkta kabulünün ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylar nedeniyle bazı uluslararası haber ajanslarında yer alan, yabancıların Türkiye'deki gayrimenkul yatırımlarının azaldığına ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine Şimşek, kendilerinin böyle bir tespitlerinin olmadığını söyledi.

Türkiye'den gayrimenkul alma kararının, bir günde verilen, bir günde vazgeçilen karar olmadığını vurgulayan Şimşek, "Bunlar genelde uzun soluklu kararlardır. Biz, bu yönde herhangi bir gözlemde bulunmadık, öyle bir veri de yok. Bu türden spekülasyonlar için çok erken, Türkiye'nin makroekonomik temelleri sağlamdır. Türkiye'nin orta ve uzun vadeli geleceği parlaktır. Dolayısıyla bu türden değerlendirmelere, bu türden yüzeysel analizlere çok da prim verilmemesi gerektiği kanısındayım" diye konuştu. 

Piyasalarda bir düzeltmenin söz konusu olduğunu ancak bunu tamamen son günlerde gelişen olaylara bağlamanın yanlış olduğunu belirten Şimşek, şunları kaydetti: 

"Kısmen ilgilidir, kısmen de FED'in genişleyici para politikasındaki söylem değişikliğinin bir yansımasıdır. Kısmen dünya ekonomisi, dünya piyasalarındaki risk algısının değişmesiyle ilgilidir, Dolayısıyla neden sonuç analizini yaparken daha sağlıklı bakmakta fayda vardır. Tabii ki bu olayların yarattığı bir tedirginlik söz konusu, maalesef Türkiye'deki durumun, uluslararası basında, uluslararası camiada, burada olduğundan kat kat daha karmaşık ve kötü gösterilme çabasını görüyoruz, bu yanlıştır. Türkiye'nin temelleri sağlam, siyasi istikrarı oldukça güçlü ve makroekonomik temelleri de güçlü bir şekilde devam edecek. Dolayısıyla bu yöndeki değerlendirmelerin daha sağlıklı yapılması yerinde olur. Yüzeysel neden sonuç ilişkisine, henüz verilere yansımayan bir kararın, birkaç günlük çok sınırlı protesto gösterisiyle ilişkilendirilmesini çok anlamlı bulmuyorum. Ülkemiz bu sıkıntıları da aşacaktır."

 

 

Şimşek'ten e-fatura için "son viraj" uyarısı

02 Haziran 2013 11:12 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, elektronik fatura sistemine (e-fatura) geçiş için başvuru süresinin 1 Eylül 2013 tarihinde sona ereceğini hatırlatarak, firmaları uyardı.

Mükelleflerin vergi kanunlarına uyumlarının artırılması ve kayıtdışılığın önlenmesi amacıyla, Maliye Bakanlığınca geçtiğimiz yıl yapılan düzenlemeler çerçevesinde bazı firmalara 2013 yılında e-faturaya geçiş için zorunluluk getirilmiş ve uygulama için son başvuru tarihi 1 Eylül 2013 olarak belirlenmişti. 

Söz konusu düzenlemeye göre, madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle asgari 25 milyon lira brüt satışına sahip olanlar ve ayrıca  Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli "III sayılı listedeki" malları imal, inşa veya ithal edenler (alkol, kolalı gazoz ve tütün mamulleri sektörleri) ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle asgari 10 milyon lira brüt satış hasılatına sahip olanlara elektronik fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirildi.

Şimşek, "Söz konusu zorunluluğa uyulmaması halinde, diğer bir ifadeyle, e-fatura düzenlenmesi gerekirken hala kağıt fatura düzenlenmesi halinde, söz konusu faturalar hiç düzenlenmemiş sayılarak ilgili mükelleflere Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen cezai hükümler uygulanacak" şeklinde konuştu