BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

7 Haziran 2013 Cuma

Faiz lobisinin çabaları boşa çıkar 07 Haziran 2013 13:18 Ankara SETA Ekonomi Direktörü Karagöl, ekonomide yaşanan olumsuz gelişmelerde, yurt dışındaki sermaye çevrelerinin katkısının olduğunu, kamu maliyesindeki yapı sağlam kaldıkça faiz faiz lobisinin çabalarının boşa çıkacağını bildirdi

Faiz lobisinin çabaları boşa çıkar

07 Haziran 2013 13:18 Ankara

SETA Ekonomi Direktörü Karagöl, ekonomide yaşanan olumsuz gelişmelerde, yurt dışındaki sermaye çevrelerinin katkısının olduğunu, kamu maliyesindeki yapı sağlam kaldıkça faiz faiz lobisinin çabalarının boşa çıkacağını bildirdi.

 

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, Türkiye’nin son dönemine bakılacak olursa kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye gelmesi ve faizlerin düşmesinin, birçok projenin başlatılmasına katkı sağladığını söyledi.

 

Türkiye’de 2002 yılında faiz giderlerinin gayri safi milli hasıla içindeki payı yüzde 15 iken 2012’de yüzde 3’e düştüğünü belirten Karagöl, şunları kaydetti:

 

“Bugün itibariyle bu oran yüzde 3 değil de yine yüzde 15 olsaydı, muazzam bir faiz giderimiz olacaktı. Türkiye gibi bir ülke için çok büyük bir kaynak bu ve bu kaynak artık faiz lobisine değil, yurt içinde yatırımlara kullanılıyor. Türkiye, artık yıllarca konuşamadığı ekonomik problemlerini konuşuyor, İstanbul Finans Merkezi’nden bahsediyoruz. Yine gelinen nokta itibariyle Türkiye’nin, 2015 yılında orta gelir ekonomi grubundan, yüksek gelirli ekonomiler grubunda yer alacak olması, açıkçası Türkiye’nin çehresini ve liderliğini pekiştirecek adımlardan.

 

Tabii bu gelişmeler yaşanırken, son günlerde yaşanan olumsuz olayların olması, faiz lobisinin bunları desteklemiş olması, kredi notu konusunda bazı endişelerin dile getiriliyor olması, açıkçası bu olayların sebepleri hakkındaki ipuçlarını bize veriyor. Her ne kadar içerdeki bir gelişme olsa bile özellikle son günlerde ekonomide yaşanan olumsuz gelişmelerde, yurt dışındaki birtakım sermaye çevrelerinin katkısının olduğunu söyleyebiliriz.”

“Faiz lobisinin hesaba katmadığı bir şey var”

Faiz lobilerinin dünyada birçok ülkede etkili olduklarını ancak Türkiye’de hesaba katmadıkları bir şeyin olduğunu vurgulayan Karagöl, şöyle devam etti:

“Evet, kısa süreli de olsa sermaye hareketleri üzerinde bir etkileri var ama Türkiye’nin sağlam kamu maliyesini hesap edemiyorlar. Türkiye, bugün dünyada birçok gelişmiş ülkenin sahip olamadığı kamu maliyesi göstergelerine sahip. Kamu maliyesindeki yapı sağlam kaldıkça, faiz lobisinin yaptığı saldırılar veya yaptırdığı hamleler, ekonomide her ne kadar kısa süreli bir dalgalanmaya neden olsa bile orta ve uzun vadede hiçbir işe yaramaz, çabaları boşa çıkar.”

 

"Faizin düşmesi bir sürü insanı rahatsız ediyor"

 

Taksim Gezi Parkı olaylarının ekonomiye etkilerini ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "faiz lobisinin borsada spekülasyon yaptığına" ilişkin açıklamalarını AA muhabirine değerlendiren Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de küresel ekonomide toparlanma haberleriyle aşırı para arzının kısıldığının sinyallerini aldıklarını, manipülasyon yapmak isteyenler için finansal şartların oluştuğunu belirtti.

 

Özdebir, son 20-30 yılda Türkiye'nin çok büyük rakamlara ulaşan faiz ödediğini, buradan servet edinmiş gruplar olduğunu belirterek, "Faizin düşmesi bir sürü insanı rahatsız ediyor. Hazır yemeye, kan emmeye alışmış insanlar için bu tip olaylar çok büyük fırsatlar" ifadesini kullandı.

 

Faizlerin düştüğü ancak bunun aynı oranda kredi faizlerine yansımadığını, yeni yeni birtakım kımıldanmaların olduğunu dile getiren Özdebir, "Bu olaylarda kimlerin menfaati var? Burada sokakta tencere tava çalan insanların bir menfaati yok. Kimin menfaati var, elinde büyük para bulunduran insanların menfaati var.Türkiye bundan çok çekti" diye konuştu.