BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

5 Temmuz 2013 Cuma

Mısır’da başbakanlık için askerin favorisi Baradey Mısır’da başbakanlık için askerin favorisi Baradey 04 07 16:58 euronews, dünya

Mısır’da başbakanlık için askerin favorisi Baradey | euronews, dünya

 

Mısır’da Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur’un cumhurbaşkanı olarak yemin ederek göreve başlamasının ardından, başbakanlık için Muhammed El Baradey ismi öne çıktı.

Orduya yakın kaynaklar, Muhammed El Baradey’in kurulacak geçici teknokrat hükümete başkanlık etmesi için ilk tercihleri olduğunu duyurdu. Aynı kaynak Baradey’in gençler arasında popüler olduğunu ve İslamcı grupların da sıcak baktığı bir isim olduğunu öne sürdü.

Birleşmiş Milletler Nükleer Ajansı Başkanılığı yaptıktan sonra 2010’da Mısır’a dönen Baradey, Hüsnü Mübarek rejimine karşı başlatılan gösterilere katıldı. Mübarek’in devrildiği gösterilerde kilit rol oynayan Baradey, önemli bir muhalif figür haline geldi. Rejim devrildikten sonra yapılan seçime laik aday olarak katılan Baradey, daha sonra askeri rejimin demokratik olmadığını açıklayarak yarıştan çekildi. 2005 yılında Nobel Barış Ödülü kazanan Baradey, yapılan darbe açıklaması sırasında da askerin arkasında durdu.

Kısa süre sonra başbakan olarak açıklanması beklenen Baradey, 2012 yılında bir siyasi parti kurmuştu.