BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

5 Temmuz 2013 Cuma

Halkın iradesi görmezden gelinemez 06 Temmuz 2013 09:11 KAHİRE AA Mısır'ın eski Tedarik Bakanı Avde, ordunun ülkesine bağlılığından şüphesi olmadığını, ancak halkın iradesinin görmezden gelinemeyeceğini kaydetti

Halkın iradesi görmezden gelinemez

  06 Temmuz 2013 09:11 KAHİRE AA 

http://www.aa.com.tr/live/

Mısır'ın eski Tedarik Bakanı Avde, ordunun ülkesine bağlılığından şüphesi olmadığını, ancak halkın iradesinin görmezden gelinemeyeceğini kaydetti.

Mısır'da ordunun yönetime el koymasından sonra istifa eden eski Tedarik Bakanı Basim Avde, Mısır ordusunun ülkesine olan sadakatinden şüphe etmediğini ancak 25 Ocak Devrimi'nde hakkını arayan ve seçim yoluyla cumhurbaşkanını seçen halkın iradesinin görmezden gelinemeyeceğini söyledi. 

Halkın üzerinde ittifak ettiği anayasanın askıya alınamayacağına dikkati çeken Avde, Mısır'da seçimle göreve gelen ilk cumhurbaşkanını azletmenin mümkün olamayacağını savundu.

"Uydu kanalları kapatılırken basın özgürlüğünden nasıl bahsedebilirizsiniz?" diyen Avde, parti temsilcileri tutuklanırken ülkede milli mutabakatın sağlanamayacağını vurguladı. Mısır halkının çok fazla eziyet çektiğini ifade eden Avde, "Mısır halkıülkesinin nimetlerinden ve haklarından mahrum bırakıldı. Bu süreçte yapmamız gereken; halkımızın kaybettiği haklarına yeniden kavuşması adına başlatılan devrimin tamamlanması için çaba göstermektir" diye konuştu.

Ordunun güvenilirliğini ve Mısır devrimine sadakatini koruması yönündeki temennilerini dile getiren Avde, "Mısır halkı 25 Ocak Devrimi'nin kazanımlarından ödün vermeyecektir" ifadesini kullandı.

Ramiz veya Genzuri başbakan olabilir

Öte yandan, Mısır'da yaşanan askeri darbenin ardından Merkez Bankası Başkanı Hişam Ramiz'in veya eski Mısır Başbakanı Kemal el-Genzuri'nin yeni başbakan olarak görevlendirileceği öne sürüldü.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Anayasa Mahkemesi Başkanı ve geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Adli Mansur'un 1996-1999 döneminde ve 25 Ocak Devrimi'nin ardından yaşanan geçiş sürecinde (2011-2012) başbakanlık görevini üstlenen Genzuri'ye veya Ramiz'e başbakanlık görevini vereceği ifade edildi. 

Başbakanlık görevinin Ramiz'e sunulmasının daha güçlü bir ihtimal olduğu kaydedilirken, başbakan yardımcısı olarak ise muhalefetin güçlü isimlerinden Vatanı Kurtarma Cephesi Genel Koordinatörü ve Anayasa Partisi Genel Başkanı Muhammed el-Baradai'nin görevlendirileceği ileri sürüldü.

Baradai'ye başbakanlık teklif edildiği ancak Temerrüd (İsyan) Hareketi ve Vatanı Kurtarma Cephesi'nin yoğun baskısına rağmen bu görevi kabul etmediği belirtildi.

Askeri darbenin ardından 1 yıl hapse mahkum edilen ve görevden alınan eski Başbakan Hişam Kandil'in yerine gelecek ismin, bugün Mansur tarafından açıklanması bekleniyor.

HAP'tan şiddet olaylarına kınama

Mısır'daki Hürriyet ve Adalet Partisi, (HAP) güvenlik güçlerinin devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yeniden göreve dönmesi için ülkenin çeşitli kentlerinde gösteri düzenleyenlere karşı uygulanan şiddeti kınadı.

Mısır'ın çeşitli kentlerinde darbe karşıtı Mursi destekçilerinin yaptığı gösteriler devam ediyor.

Darbe karşıtı göstericiler, Mursi'nin serbest bırakılana kadar meydanlardan ayrılmayacakları yönünde açıklama yaptı.

Mısır'da 30 Haziran'dan itibaren yaşanan protestolarda hayatını kaybedenlarin sayısı 72'ye yükselirken, yaralı sayısının bini aştı.