BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

25 Haziran 2013 Salı

IOC'nin İstanbul 2020 için güveni tam ANKARA 25 Haziran 2013 17:51 AA IOC Değerlendirme Komisyonu raporunda İstanbul 2020'ye ilişkin olarak, Türk Hükümeti'nin olimpiyatlara tam desteği vurgulandı

IOC'nin İstanbul 2020 için güveni tam

ANKARA

 25 Haziran 2013 17:51 AA

IOC Değerlendirme Komisyonu raporunda İstanbul 2020'ye ilişkin olarak, Türk Hükümeti'nin olimpiyatlara tam desteği vurgulandı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu'nun (EC) raporunda İstanbul 2020'ye ilişkin olarak, Türk Hükümeti'nin olimpiyatlara tam desteği vurgulandı, spor tesislerinin inşaat çalışmalarının gereklilikleri karşılar şekilde finanse edilebileceği ve tamamlanabileceğinden emin olunduğu belirtildi.

İstanbul 2020 heyetinin sunduğu oyunlar planının "eşsiz ve çok nitelikli" olduğuna dikkat çekilen raporda, özellikle hükümetin oyunlara verdiği destek vurgulandı. İlgili kısımda, "Hükümetin bu konuya tam destek verdiği ve TOKİ’nin çok başarılı bir geçmişe sahip olduğu dikkate alındığında, inşaat çalışmalarının en iyi uygulamalara ve standartlara uygun ve oyunların gerekliliklerini karşılar şekilde zamanında finanse edilebileceğinden ve tamamlanabileceğinden eminiz" denildi.

Hükümetin, profesyonel sporcu ve halk düzeyinde spora katılımı artırarak, sağlığı ve toplumsal bütünlüğü ilerletmek için yeni spor tesisleri inşa etme hedefiyle hazırladığı "Ulusal Spor Planı"na dikkat çekilen raporda kentsel miras planlamasının iyi tasarlandığı ve hükümetin uzun dönem stratejisiyle de tamamen paralellik arz ettiği belirtildi.

 

yukselenay tv  

 

Raporda, tüm olimpik ve paralimpik dallar başta olmak üzere spor programlarına yılda 500 milyon dolar ayrıldığı belirtildi, ülke çapında spor altyapısına 2,5 milyon dolar harcanmasını öngören Ulusal Spor Planı'nın önemine değinildi.

"Yenilikçi" ve "iddialı"

Oyunların açılış ve kapanış törenleriyle ilgili planların, "yenilikçi" ve "iddialı" olduğu vurgulanan raporda, "Törenler, boğazın Anadolu yakasındaki kıyısına inşa edilecek 20 bin kişilik (kapasitesi, oyunlar için geçici olarak 70 bine çıkabilecek) bir statta düzenlenmek istenmektedir. Sporcuların da açılış törenini, statta oturarak izleyebileceği taahhüt edilmiştir" ifadeleri yer aldı.

İstanbul'un zengin tarihi, çeşitlilik arz eden kültürü, spora ve kutlamaya karşı duyduğu sevgisi, bir turist merkezi olarak popülerliğinin, olimpiyat oyunlarının tanıtımı için kuşkusuz olumlu faktörler olacağı belirtilen raporun birçok bölümünde, hükümetin yanı sıra özel sektör ve kamuoyunun da oyunlara desteğine değinildi.

Raporda, IOC'nin anketine göre, İstanbul sakinlerinin yüzde 83’ü ile İstanbul dışındaki Türk halkının yüzde 76'sının oyunların İstanbul'da yapılmasını istediği kaydedildi.

PKK'nın silah bırakma kararı olumlu etkiledi

Raporun "Güvenlik" bölümünde, geçmişte terör örgütü PKK'nın bir tehdit olduğuna, ancak örgütün silah bırakma kararının güvenlik anlamında çok önemli bir adım olduğuna dikkat çekildi.

Türkiye'nin komşusu Suriye'de yaşanan çatışmaların ise her ne kadar ülkenin güneydoğusunda gerçekleşse de güvenlik riski oluşturduğu belirtildi.

Ulaşım konusu

Tüm spor kompleksleri ve olimpiyat köyünün 30 kilometrelik alanda yer alacağı belirtilen raporda, İstanbul 2020 Adaylık Komitesi, sporcuların olimpiyat köyünden yarışma noktalarına ulaşmasının 35 dakikayı geçmeyeceğini açıklasa da EC'nin, en uzaktaki spor kompleksleri için bu beklentiyi fazla "iyimser" bulduğu kaydedildi.

Komisyon, ulaşım kapasitesi ve performansını artırmak için yapılan büyük yatırımın, ulaşım ağını geliştirerek, oyunlar sırasında seyirci ve halkın ulaşım taleplerini karşılaması gerektiğinin altını çizerek, tahmin edilen trafik yoğunluğuna göre özellikle kıyı şeridi ve boğazdaki yollarda sıkışıklık yaşanma riskinin yüksek olduğu düşüncesini rapora ekledi.

Raporda, konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı: 

"İstanbul, trafiğin ortalama 60 kilometre hızla akacağını hesaplasa da önceki olimpiyatlardaki tecrübeler ve olimpik hat sistemleri konusunda yapılan ilerlemeler göz önünde bulundurulursa, EC, bu hesaplamanın iyimser olduğuna inanmakta ve seyahat sürelerinin artabileceğini düşünmektedir."