BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

6 Eylül 2013 Cuma

Türkiye´nin Uluslararası Spor Etkinliği Karnesi T.C. Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü

T.C. Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü


Türkiye´nin Uluslararası Spor Etkinliği Karnesi

 

 Türkiye uluslararası başarılarıyla göz dolduran sporcuları ve ev sahipliği yaptığı uluslararası spor organizasyonlarındaki başarısıyla takdir topluyor. Türkiye son 10 yılda 100’den fazla uluslararası spor organizasyonuna ev sahipliği yaptı ve 342 yeni spor tesisine kavuştu. Türk sporcular, uluslararası müsabakalarda toplam 21.802 madalya kazandı. 

 Ülkelerin dünya kamuoyundaki prestijini artırmasına katkı sağlayan ve önemi gün geçtikçe artan yumuşak güç unsurlarının başında sportif başarılar ve uluslararası spor organizasyonları düzenleme kapasitesi geliyor.
Mersin’de 20-30 Haziran 2013´te gerçekleştirilen ve mini olimpiyat olarak nitelendirilen 17. Akdeniz Oyunları, Türkiye’nin uluslararası spor organizasyonları düzenleme başarısına ışık tutuyor. Sadece 18 ayda hazırlanan organizasyon için Mersin’e 12 yeni spor tesisi yapıldı. Sporcularımız, Akdeniz Oyunlarında bir de rekora imza atarak 47´si altın, 43´ü gümüş ve 36´sı bronz olmak üzere toplam 126 madalya kazandı. 

İşte Türkiye’nin spor etkinliklerindeki karnesi…

10 Yılda Dev Atılımlar
2002-2012 yılları arasında, gelişen altyapı olanakları, ciddi tesisleşme hamlesi, hemen her türlü spor organizasyonunu yapmasına olanak sağlayan iklim çeşitliliği, uluslararası spor organizasyonu yapma kabiliyeti ve birikimi, gelişmiş hizmet ve konaklama sektörü, nüfusun yaklaşık yarısını oluşturan gençlerin spora yoğun ilgisiyle Türkiye, 100’ün üzerinde uluslararası spor organizasyonuna başarıyla imza attı.

Türkiye´de spor alanında tesisleşme faaliyetleri hızla devam ediyor. 2002-2011 yılları arasında Afyon´dan Yozgat´a Türkiye´nin dört bir yanında aralarında gençlik merkezi, spor salonu ve yüzme havuzlarının da olduğu toplamda 184 yeni spor tesisinin yapımı tamamlandı. Yalnızca 2012 yılında hizmete açılan tesis sayısı ise 158. Yani, Türkiye son 10 yılda 342 yeni spor tesisine kavuştu. Bu yıl itibariyle ise 148 yeni spor tesisinin yapım çalışmaları devam ediyor.

Akdeniz Oyunları Mersin’de yapıldı
Bu organizasyonlara bir yenisi daha eklendi. Türkiye, 20-30 Haziran 2013 tarihleri arasında Mersin’de 17’nci Akdeniz Oyunlarına ev sahipliği yaptı. Aslında 2013 Akdeniz Oyunları´na Yunanistan ev sahipliği yapacaktı ancak 2010’da ülkede yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bu organizasyonu yapamayacaklarını duyurdular. Ardından Türkiye bu sorumluluğu üstlendi.

Mersin, bu mini olimpiyat organizasyonu için altyapısından tesislerine, ulaşımdan yeme-içmeye, konaklamadan güvenliğe, teknolojiden sağlığa kadar her alanda hazırlıklarını sadece 18 ayda tamamladı.

Mersin’de Akdeniz Oyunları için 500 milyon liralık yatırımla yepyeni bir spor tesisi inşa edildi. 24 ülkeden 6 bin sporcunun katılacağı ve 32 branşta yapılacak oyunların cari harcamaları için ise yaklaşık 300 milyon liralık bir bütçe seferber edildi. Bu büyük uluslararası organizasyon için Mersin’e 5 ayda 25 bin kişilik bir stadyum inşa edildi. Ayrıca aralarında olimpiyatlarda altın madalya kazanan Servet Tazegül’ün isminin verildiği kapalı spor salonu da olmak üzere 12 yeni spor tesisi yapıldı.

İstanbul Olimpiyatlarının provası
17’nci Akdeniz Oyunları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jacques Rogge tarafından açıldı. İzleyenlere görsel şölenle unutulmaz anlar yaşatan açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, “Esasen biz, Türkiye olarak Mersin´de bir prova yapıyoruz. Akdeniz´in bu en büyük spor organizasyonuna Mersin´de ev sahipliği yaparken, 2020 İstanbul Olimpiyatlarının da hazırlanıyoruz” dedi. Akdeniz´e kıyısı bulunan 24 ülkeden yaklaşık 5 bin sporcunun, 32 branşta mücadele edeceği etkinlik 10 gün sürecek.

U-20 Dünya Kupası Türkiye’de
Bu yaz gerçekleştirilecek bir diğer önemli uluslararası spor etkinliği ise FİFA U- 20 Dünya Kupası. 21 Haziran - 13 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen FIFA 20 yaş altı Dünya Kupası, dünyanın en iyi 24 genç milli futbol takımı katıldı. FIFA´nın Dünya Kupası’ndan sonraki en önemli etkinliği olan ve yetenekli genç futbolcularının yarışacağı 2013 U20 Dünya Kupası´nın maçları Antalya, Bursa, Gaziantep, İstanbul, Kayseri, Rize ve Trabzon olmak üzere 7 şehirde yapıldı.

Ünlü kadın tenisçiler yine İstanbul’da
Kadın Tenisçiler Birliği (WTA) tarafından 42’ncisi düzenlenen seçkin sezon sonu turnuvası TEB BNP Paribas WTA Championships (dünya sıralamasının ilk 8’inde yer alan kadın tenisçilerin karşılaşması) 2012’de İstanbul’da düzenlenmişti. Büyük ilgi gören ve seyirci rekoru kıran turnuva için dünyanın en ünlü tenis yıldızları İstanbul’da biraraya gelmişti. 22-27 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek olan WTA 2013’te de dünyanın teklerde en iyi 8 oyuncusu ve çiftlerde en iyi 4 takımının şampiyonluk unvanını kazanmak ve toplamda 5 milyon dolar olan para ödülünden pay almak için mücadele edecek.

2012 Avrupa spor başkenti İstanbul
Geçen sene de başta “Avrupa Spor Başkenti” unvanını taşıyan İstanbul olmak üzere Türkiye’nin pek çok değişik kenti uluslararası spor organizasyonlarına ev sahipliği yaptı. WTA turnuvası dışında 2012’ye damga vuran diğer uluslararası spor etkinlikleri arasında İstanbul’da yapılan Dünya Salon Atletizm Şampiyonası özel bir önem taşıyor. Son dönemde uluslararası arenada Türk sporcular atletizm alanında önemli başarılara imza attıkları için bu branş Türkiye’de büyük ilgi görüyor. Organizasyonda, Türkiye adına yarışan Ilham Tanui Özbilen 1500 metre erkek koşusunda gümüş madalya kazanırken, 2012 Yaz Olimpiyat Oyunlarında altın madalya kazanan başarılı kadın atlet Aslı Çakır Alptekin yine 1.500 metrede bronz madalya kazandı.

Atletizm şampiyonası için 5 bin kişi geldi

Ataköy Atletizm salonunda düzenlenen organizasyona, 172 ülkeden 683 sporcunun yanı sıra, 700 idareci ve antrenör, 900 medya çalışanı, 400 uluslararası spor kuruluşu temsilcisi, 200 yabancı teknik personel, 2 bin yabancı izleyici ile İstanbul toplamda 5 bin kişilik bir kafileyi ağırladı. Bu arada, Dünya Salon Atletizm Şampiyonası´na 400 yerel organizasyon ekibi ile 800 gönüllü destek verdi.

Türk kadınları atletizmde zirveye koşuyor
2000’li yılların başından itibaren Türk kadın atletler başarıdan başarıya koşuyor. “Rüzgârın kızı” unvanı verilen Süreyya Ayhan’ın izinden giden atletlerin gözü zirvede. Süreyya Ayhan, 2001’de Dünya Atletizm Şampiyonasında finale kalan, 2002’de Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda altın madalya kazanan ilk Türk atlet olmuştu. Bugün ise Türk kadın atletler çitayı iyice yükseltti. 2012 Londra Yaz Olimpiyatları’nda Kadınlar 1500 metrede yarışan Aslı Çakır Alptekin, Türkiye’ye atletizmde ilk kez olimpiyat altın madalyası getirdi. Aynı yarışta gümüş madalyayı ise yine genç atlet Gamze Bulut aldı. 2008 Pekin Olimpiyatlarında ise başarılı atlet Elvan Abeylegesse hem 5.000 metrede hem de 10.000 metrede gümüş madalya kazandı. Bu arada, atletizm başarılarıyla Türkiye’de genç kızlara ilham kaynağı olan bir diğer önemli atlet ise Nevin Yanıt. Başarılı atlet, 100 metre engellide 2007’de 23 Yaş altı Avrupa Şampiyonası’nda birinci olmuş, Universiade 2007’de 2’ncilik elde etmiş ve 2008 Pekin Olimpiyatlarında ise yarı final koşarak bir ilke imza atmıştı.

Türkiye’de kadınların spora ilgisi sadece atletizmle sınırlı değil. 2012 yılı rakamlarına göre, Türkiye’de çeşitli branşlarda 844 bin 338 kayıtlı kadın sporcu bulunuyor.

Yüzme şampiyonasına rekor katılım
2012’de atletizm dışında kısa kulvar yüzmede de dünyanın en iyileri İstanbul’da buluştu. 12-16 Aralık tarihleri arasında düzenlenen 11. Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası’na 157 ülke ve 917 sporcu ile yarışma tarihinin rekor katılım sağlandı. Sinan Erdem Salonu’nda yapılan etkinliğe Türkiye takımı 12 erkek, 14 bayan sporcuyla katıldı. Öte yandan, 2012’de düzenlenen önemli spor etkinleri arasında Bisiklet Yol Dünya Şampiyonası ile Antalya’da yapılan Okçuluk Dünya Kupası 2. Ayak yarışmaları da dikkati çekiyor.

Türkiye’nin son dönemde takım sporlarında elde ettiği başarılı sonuçlara paralel olarak takım sporlarına yönelik ilgi de gün geçtikçe artıyor. Bu anlamda Türkiye 2012’de takım sporlarına ilişkin birçok uluslararası organizasyona da ev sahipliği yaptı. Bu etkinlikler arasında, 2012 Kadınlar Basketbol Olimpiyat Elemeleri ile 25 bin kişilik kapasiteye sahip Sinan Erdem Spor Salonunda yapılan 2012 Turkish Airlines Euroleague Final Four da yer alıyor.

Türkiye takım sporlarında başarıdan başarıya koşuyor
Türk sporcular son yıllarda bireysel spor müsabakalarındaki başarılarının yanı sıra takım sporlarında elde ettikleri derecelerle de tüm dünyanın ilgisini çekiyor.

• 2013’te Vakıfbank Kadın Voleybol Takımı CEF Kadınlar Avrupa Şampiyonu olurken 2012’de Fenerbahçe Kadın Voleybol takımı ise Universal Avrupa Şampiyonu oldu.
• 2012 Londra Olimpiyatlarında Türk voleybol tarihinde bir ilke imza atarak olimpiyat vizesi alan A Milli Kadın Voleybol Takımı, Türkiye’nin 52 yıllık olimpiyatlardaki takım sporlarında temsil edilememe şanssızlığını da kırdı.
• Paralimpik Oyunları tarihinde ilk kez takım sporlarında temsil edildiğimiz Londra Paralimpik Yaz Olimpiyat Oyunlarında, Kadın Masa Tenisi Milli Takımı kazandığı gümüş madalya ile tarihe geçti. Aynı olimpiyat etkinliğinde paralimpik oyunları tarihinde takım sporlarındaki ilk bronz madalyası ise Goalball Milli Takımı kazandı.
• 2011’de Basketbol Kadın Milli Takımı Avrupa Şampiyonası’nda 2’nci oldu.
• 2011’de İstanbul’da yapılan Avrupa Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu etkinliğinde Vakıfbank Güneş Sigorta TT Voleybol Takımı şampiyon oldu.
• 2011’de Yıldız (U-16) Kız Voleybol Takımı takım sporlarında bir ilke imza atarak hem Avrupa hem de dünya şampiyonu oldu.
• Fenerbahçe Kadın Voleybol takımı 2011’de Avrupa 3’üncüsü, 2010’da ise Kıtalararası Dünya Şampiyonu unvanını kazandı.
• Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı 2007- 2013 sezonlarının tümünde Avrupa Şampiyonu oldu. 2008-2012 sezonlarında ise Kıtalararası Dünya Şampiyonu unvanını kazandı.
• Basketbol Erkek Milli Takımı ise 2010’da Dünya Şampiyonası´nda 2’nci oldu.
• Galatasaray Kadın Basketbol Takımı 2009 Avrupa Eurocup şampiyonu oldu.
• Galatasaray Erkek Futbol Takımı 2000’de UEFA Kupası ve Süper Kupayı kazandı.
• Efes Pilsen Erkek Basketbol Takımı ise 1996’da Koraç Kupasını kazandı.

Universiade 2011 Kış Oyunları Erzurum’da yapıldı
2011 yılı da Türkiye açısından uluslararası spor etkinlikleri bakımından çok verimli geçti. Bu organizasyonlar arasında hafızalara kazınan etkinlik ise hiç kuşkusuz Erzurum’da düzenlenen Universiade 2011 Kış Oyunları oldu. Müthiş bir görsel şölene sahne olan açılış etkinliğiyle tüm katılımcıları büyüleyen etkinliğe 58 ülkeden 3 bine yakın üniversiteli sporcu katıldı. Kış aylarında dünyanın dört bir yanından gelen üniversiteli gençler Erzurum’da buluşurken yaz aylarında ise gençlerin adresi Avrupa Olimpik Gençlik Yaz Festivali için Trabzon’du. Aynı yıl İstanbul’da Avrupa Atletizm takımlar şampiyonası ile Okçuluk Dünya Kupası finalleri de yapıldı. 2011’in dikkat çeken bir diğer spor organizasyonu ise Ankara’da düzenlenen ve Türkiye Yıldız Kız Voleybol Takımının altın madalya kazandığı Dünya Yıldız Kızlar Voleybol Şampiyonası oldu.

19 uluslararası spor etkinliğinin yapıldığı 2010’da ise 4 ilde yapılan ve milli takımın ABD ile finalde karşı karşıya geldiği Dünya Erkekler Basketbol Şampiyonası hafızalarda yer etti. 2010’da ayrıca, Antalya’da Dünya Büyükler Halter Şampiyonası ile Kulüpler Dünya Karate şampiyonasına da Türkiye ev sahipliği yaptı.

Türklerin NBA macerası sürüyor
Dünyanın en zorlu basketbol ligi olarak kabul edilen NBA’de forma giyen Türk Basketbolcular: Mirsad Türkcan, Hidayet Türkoğlu, Mehmet Okur, Ersan İlyasova, Semih Erden, Ömer Aşık, İbrahim Kutluay, Enes Kanter.