BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

20 Haziran 2013 Perşembe

Akdeniz'de muhteşem açılış 21 Haziran 2013 08:14 MERSİN 17. Akdeniz Oyunları'nın resmi açılışı renkli gösterilere sahne oldu. Törende Piri Reis'in dilinden Mersin'de geçen 3 hikaye anlatılırken canlandırmalar yapıldı

Akdeniz'de muhteşem açılış

  21 Haziran 2013 08:14 MERSİN

17. Akdeniz Oyunları'nın resmi açılışı renkli gösterilere sahne oldu. Törende Piri Reis'in dilinden Mersin'de geçen 3 hikaye anlatılırken canlandırmalar yapıldı.



Mersin Stadı'nda yapılan 17. Akdeniz Oyunları'nın resmi açılış seremonisi Piri Reis haritasının saha zeminini kaplamasıyla başladı. Daha sonra sahaya getirilen gemi haritanın üzerinde dolaştı. 

Gösteride Kenan Işık'ın seslendirdiği Piri Reis'in dilinden Akdeniz'in medeniyet hikayesi anlatıldı. Akdeniz'de yüzen yunuslar ve deniz kaplumbağası "caretta caretta"lar zemine yansıtılırken, 3 kıtayı temsil eden dansçılar kıtalar üzerinde gösteri sundu.

Daha sonra köprüler kurularak kıtalar birleştirildi ve danşcılar hep birlikte gösterilerine devam etti ve 3 kıta tek yürek oldu.

Kleopatra'nın aşk öyküsü canlandırıldı

Törende Piri Reis'in dilinden Mersin'de geçen 3 hikaye anlatılırken, canlandırmalar yapıldı.

Gösteride ilk önce Tarsus'ta geçen Kleopatra'nın aşk öyküsü  canlandırıldı.

Mısır'ın ünlü kraliçesi Kleopatra'nın sevgilisi Romalı General Antonius ile Tarsus'ta buluşmak üzere geldiklerinde, o zamanın limanı olan Gözlü Kule'de büyük bir törenle karşılanmaları ve Deniz Kapısı'ndan şehre gelmeleri anlatıldı.

İkinci bölümde Tarsus'taki Ashab-ı Kehf mağarasında geçen 7 Uyurların, üçüncü bölümde ise Mersin'in sembollerinden Kız Kalesi'nin hikayesi canlandırıldı.

Sema gösterisi izleyicileri büyüledi

Açılışta daha sonra sema gösterisi yapıldı. Sema gösterisinde iplerle havaya kaldırılan semazanlerin asılı bir şekilde dönmesi büyük ilgi gördü. 

Mehteran ekibi havai fişek gösterileri eşliğinde konser verdi. Konser sırasında sahnede renkli görüntüler yer alırken, konserin sonunda sahnenin ortasında Osmanlı tuğrası yansıtıldı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş hikayesi de canlandırıldı

Törende Türkiye Cumhuriyet'nin kuruluş hikayesi de anlatıldı.

Tarihteki Türk devletlerini simgeleyen 17 yıldız görsel bir şölenle sahanın ortasında belirirken, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş hikayesi canlandırıldı. Törenin başından beri sahanın ortasında yer alan hilal, bu bölümde getirilen yıldız ile tamamlandı. Daha sonra ay ve yıldız sahnenin ortasında yükselirken, saha zeminiAkdeniz şeklini aldı. Ay ve yıldızın Akdeniz'e yansıması ve ardından zeminin kırmızı olmasıyla Türk bayrağı görseli oluştu.

4 farklı yöreden halk oyunları gösterisi yapıldı

Açılışta daha sonra Türkiye'nin 4 farklı yöresinden halk oyunları gösterisi sunuldu. 

İlk önce Ege Bölgesi'nden sahneye çıkan efeler, Kerimoğlu ve Harmandalı oynarken, ardından Güneydoğu Anadolu'dan Diyarbakır yöresi halk oyunları ekibi sahnede yer aldı. Akdeniz Bölgesi'nden Silifke yöresinin gösterisinin ardından sahneye gelen 3 yörenin ekipleri, birlikte gösteri sundu. Karadeniz ekibinin oyunuyla halk oyunları gösterisi sona erdi.

Gecenin sonunda Ajda Pekkan çıktı

Gecenin sonunda ünlü sanatçı Ajda Pekkan bir şarkı söyleyerek, gösteride yer aldı. 

Gösterinin sonundaki ''3 kıta tek yürek'' bölümünde beyaz renkli giysilerle sahnede yer alan dansçılarla birlikte çıkan Ajda Pekkan şarkısını seyircilerin alkışları arasında söyledi. 

Açılış töreni havai fişek gösterisiyle sona erdi.

 

İstanbul Olimpiyatları'nın provasını yapıyoruz

  20 Haziran 2013 22:22

Başbakan Erdoğan, 17. Akdeniz Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yaparken, 2020 İstanbul Olimpiyatları'nın da hazırlığının gerçekleştirildiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Esasen, biz Türkiye olarak Mersin'de bir prova yapıyoruz. Akdeniz'in bu en büyük spor organizasyonuna Mersin'de ev sahipliği yaparken, aslında, 2020 İstanbul Olimpiyatlarının da hazırlığını gerçekleştiriyoruz" dedi.

Mersin Stadyumu'nda gerçekleştirilen 17. Akdeniz Oyunları'nın açılış seramonisinin ardından "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ve oyunların garantörü" şeklinde anons edilerek kürsüye çağrılan Başbakan Erdoğan, organizasyonun tüm Akdeniz ülkeleri için, tüm yeryüzü için, insanlık için hayırlara vesile olmasını diledi.

Akdeniz Oyunları'na katılan tüm sporculara, takımlara ve ülke temsilcilerine yürekten başarı dileyen Başbakan Erdoğan, Türkiye olarak, 17. Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yapmanın büyük iftiharını, heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, 17. Akdeniz Oyunları'nın Yunanistan'da gerçekleştirilmesinin planlandığını, bu tür oyunların yerinin 6 yıl önceden belirlendiğini ancak çeşitli sebeplerden dolayı bunun gerçekleşmediğini anımsatarak, organizasyonun Türkiye'ye teklif edildiğini ve büyük bir memnuniyetle ev sahipliğini kabul ettiklerini aktardı.

"Bu kısa sürede, yani 18 ay gibi kısa sürede bütün bu tesisler, kompleksler hazırlandı ve bu akşama yetiştirildi. Dolayısıyla emeği geçen başta değerli bakanıma, tüm ekibine, yüklenici firmaların değerli yöneticilerine, mimarından mühendisine, işçisine kadar bütün ekipleri huzurlarınızda kutluyorum, tebrik ediyorum. 

Umuyorum ki Mersin, Akdeniz Oyunları'na mükemmel şekilde, en güzel şekilde ev sahipliği yapacak, buradan dünyaya sporun sporun barış, dayanışma ve dostluk dilini en güzel şekilde ulaştıracaktır.

Esasen biz, Türkiye olarak Mersin'de bir prova 

yapıyoruz. Akdeniz'in bu en büyük spor 

organizasyonuna Mersin'de ev sahipliği 

yaparken, aslında 2020 İstanbul 

Olimpiyatlarının da hazırlığını 

gerçekleştiriyoruz. Umuyor ve diliyorum 

ki bugün burada yarışacak olan nice sporcu 

dostumuzu, 24 ülkeden sporcu kardeşlerimizi, 

2020 yılında da İstanbul'da misafir edelim ve 

Türkiye'nin misafirperverliğini  doyasıya 

İstanbul'da sergileyelim. 

Buradaki tüm dostlarımızın, tüm 

kardeşlerimizin, İstanbul 2020 için yanımızda 

olacaklarına, bizi gönülden destekleyeceklerine 

tüm kalbimle inanıyorum."

 

Akdeniz'in, bir medeniyetler havzası olduğunun altını çizen Erdoğan, 

 

"Bu büyük havzada, bütün renkler, bütün 

güzellikler, tüm kültürler ve medeniyetler, 

ilhamını aynı denizden, Akdeniz'den almıştır" 

dedi.

 

"Akdeniz tarihi, bir savaşlar ve çatışmalar tarihi değil, dostluklar tarihidir, kardeşlikler tarihidir, tanışma, dayanışma ve paylaşma tarihidir. 

Dilimiz, inancımız, dünya görüşlerimiz her ne olursa olsun hepimiz, çocukluğunu Akdeniz'in sularında geçirmiş, Akdeniz'in güneşinde yanmış, Akdeniz'in hilalinden, yıldızından, rüzgarından ilhamını almış milletleriz. 

Akdeniz, bizleri birbirimizden ayıran değil, yakınlaştıran, bizi birleştiren, bizi birbirimize benzer hale getiren bir denizdir. Akdeniz barıştır, Akdeniz sevgidir, Akdeniz sıcaklıktır, paylaşmadır, dayanışmadır. 

Akdeniz akrabalıktır, dostluktur, kardeşliktir. 

Tüm ülkeleri, tüm halklarıyla Akdeniz, büyük ailemizin çatısıdır, yuvasıdır. 

Akdeniz, 

'Beyaz deniz', 

yani

 'White See' 

olarak adlandırılır.

 Biz, Akdeniz'in hep ak kalmasını yürekten arzu ediyoruz. 

Akdeniz'in, ne insan kanıyla ne gözyaşıyla ne de husumetlerle kirletilmesini, asla ve asla istemiyoruz.

 İşte Akdeniz Oyunları, bu arzumuzun bir ifadesidir. 

 

Akdeniz Oyunları, sporun diliyle barışa, dostluğa, kardeşliğe yapılan çağrıdır. Türkiye olarak, Mersin olarak, 17. Akdeniz Oyunları'nın, önce Akdeniz'i, sonra dünyayı değiştirmesini, bizi birbirimize daha fazla yakınlaştırmasını gönülden temenni ediyoruz."

Mersinlilere gösterdikleri sıcak misafirperverlik için teşekkür eden Erdoğan, 

"Centilmenlik kazansın, spor kazansın, barış 

kazansın, en çok da Akdeniz kazansın" 

dedi.

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından açılış programını izledi.

Açılış törenine Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Uluslararası Akdeniz Oyunları Komitesi Başkanı Amar Addadi,  yabancı misyon şefleri, Mersin ve bölge milletvekilleri ile valiler katıldı.

Bu arada, Başbakan Erdoğan, oyunlara katılan 24 ülkenin sporcu ve teknik heyetlerini geçişleri boyunca el sallayarak selamladı.

 Erdoğan, Türk kafilesinin stadyuma girişiyle ayağa kalkarak selamlamasını sürdürdü.

 

Öte yandan, Erdoğan'ın konuşmasından 

 

önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün mesajı 

 

okundu.