BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

5 Eylül 2013 Perşembe

Zihinsel faaliyetler Alzheimer riskini azaltıyor

Zihinsel faaliyetler Alzheimer riskini azaltıyor | euronews, bilim


Fransa’da Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü INSERM’in 500 bin kişiyle yürüttüğü bir çalışma, emekliliğin ardından zihinsel faaliyetlere devam eden bireylerde Alzheimer riskinin azaldığını ortaya koydu.
Araştırma sonucunu Amerika Birleşik Devletleri’nde, Boston Alzheimer Derneği’nde bir konferansta sunan ekip, emeklilik sonrası aktif geçen her yılın Alzheimer riskini %3,2 oranında azalttığını ileri sürdü. Derneğin başkanı Heather Snyder, enstitünün savını şu sözlerle destekledi: “Bilişsel yönden aktif olmaya devam eden bu bireyler bu kadar uzun çalışma hayatının sonunda hafıza sorunları ya da demans yaşama fikri çok daha az.”
Çoğunluğu esnaf olan 500 bin bireyin katıldığı testin sonuçlarına göre, 65 yaşında emekli olan kesim, 60 yaşında iş hayatını bırakanlara göre %15 oranında daha az Alzheimer riski taşıyor. Bu verilerden yola çıkan Snyder bireylere, emekliliğin ardından başka bir işte çalışmasalar dahi zihinsel faaliyetlerini devam ettirmelerini öneriyor: “Keyif aldığınız şeyleri yapmaya devam edim. Annem ve babam emekli oldular, ancak eskisinden çok daha meşguller. Bölgedeki bir üniversitede dersler alıyor, seminerlere katılıyorlar. Zihinsel faaliyetlerini olduğu gibi sosyal yaşamlarını da sürdürüyorlar.”
Alzheimer’ın önüne geçmek için bireylere emeklilik döneminde çalışmalarını öğütlemek, diğer yandan sosyal yaşam ve etik üzerine tartışmaları da beraberinde getiriyor.