BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

1 Eylül 2013 Pazar

Mehmet Ali Şahin'den Putin'e cevap "Bu silahları Beşar Esed atmamıştır" sözüne Şahin'den cevap geldi 01 Eylül 2013 Pazar

Mehmet Ali Şahin'den Putin'e cevap

"Bu silahları Beşar Esed atmamıştır" sözüne Şahin'den cevap geldi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Bu silahları Beşar Esed atmamıştır" sözüne ithafen, “Nereden biliyorsun? Sen verdin zaten bu silahları onun eline. Siz de sorumlusunuz. Oradaki masum çocukların ölümünden siz de sorumlusunuz” dedi.Seçim bölgesi Karabük’te devam eden kamu yatırımlarını gezen Mehmet Ali Şahin, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.ABD Başkanı Obama’nın kimyasal saldırı sonrası Suriye’ye müdahale kararı aldığını ancak sınırlı askeri müdahale için ABD Kongresi’nin onayını isteyeceği yönündeki soruya Şahin, “Bu iç savaşın bir şekilde sona ermesi temennisi içerisindeyiz. Havadan, karadan bir takım geçici teşebbüslerle, eğer orada iç savaş durmayacaksa, devam edecekse, sonuç itibariyle fazla bir şey olmayacak demektir. Bir şekilde BM, dünya kamuoyu mutlaka Suriye ile ilgili farklı bir takım çözüm yollarını geliştirmek mecburiyetindedir. Beşar Esed kendi saltanatını korumak için, kendi halkına zulmediyor, katliam yapıyor. Bu ne kadar devam edecektir ve bizi çok etkiler hale geldi. En uzun kara sınırına hakimiz. Suriye’deki iç savaştan dolayı seken kurşunlar Ceylanpınar’da yolda yürüyen vatandaşımıza isabet ediyor. Kimi hayatını kaybediyor kimi yaralanıyor. Doğrudan doğruya biz bu olaydan etkileniyoruz. 500 bini aşkın Suriyeli ülkesinden kaçarak bize sığındı. Biz insani nedenlerle buna bakmak durumundayız. Sayın Başbakanımız açıkladı, 2 milyar TL'nin üzerinde bütçemizden bu insanlar için harcama yaptık. Diğer ülkelerin umurunda bile değil. Burada ne olmuş ne bitmiş, kaç kişi ölmüş, bu çatışma ne zaman durur, durmaz diye gündemlerinde bile yok. Ama bu bizim gündemimizde. Çünkü komşumuzda bir yangın var ve bizim binaya sıçradı. Ne yapacağız. Dolayısıyla biz sorunları çözmek için kurulmuş olan BM’den çözüm bekliyoruz. Aksi halde bu BM niçin birleşmiş? Bunları çözmeyeceği yere niye birleşmiş diye sorulabilir. Biz köklü bir çözüm istiyoruz. Orada vahşet dursun, katliam dursun, kan dursun ve Suriye halkına önüne sandık konarak, kimin yöneteceği konusunda inisiyatif tanınacak bir hale gelsin. Suriye bir an önce demokrasinin kanallarını açacak girişimlere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum” şeklinde cevap verdi.

"BİZİM KİMSENİN TOPRAĞINDA FALAN İŞİMİZ YOK"

Türkiye'nin olası bir müdahalede izleyeceği yol haritası yönündeki soruya ise Şahin, “Biz büyük bir sabırla bu iç savaşın sona erdirilmesini bekliyoruz. Çok zararımız var. Bizim Suriye’nin içişlerine karışmak, oradaki savaşan taraflardan birinin yanında yer almak ve onun kazanması için gayret etmek gibi bir tutumumuz yok. Bir an önce orada iç huzurun sağlanmasını, iş çatışmanın durmasını ve Suriye halkının beklentilerine uygun bir demokratik yapının bir an önce basamaklarının döşenmesini arzu ediyoruz, bekliyoruz. Bizim kimsenin toprağında falan işimiz yok. Kimseyle savaş falan diye özellikle komşumuzla savaş filan diye düşüncemizde aklımızda yok. Uluslararası kamuoyunda başta ABD, BM Güvenlik Konseyi bu soruna bir an önce çözüm bulmalıdır. Dün Putin bir açıklama yapıyor; ‘bu kimyasal silahları Beşar Esed atmamıştır’ diye. Nereden biliyorsun? Sen verdin zaten bu silahları onun eline. Siz de sorumlusunuz. Oradaki masum çocukların ölümünden siz de sorumlusunuz. Bunlara çözüm üretmeniz lazım. Kendinizi dünyanın süper güçlerinden biri olarak görüyorsunuz. Putin’e söylüyorum, Sayın Putin'e. Bu konuda mutlaka kendilerinin de BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden biri olarak soruna çözüm bulma konusunda adımlar atması gayretleri içinde olmalıdır” yanıtını verdi.

Şahin, son olarak G-20 Zirvesi'nde bir araya gelecek liderlerin Suriye konusunda bir takım görüşmeler yapacağını ve ikili görüşmeler olacağını da belirterek, “Başbakanımız da gidecek. Orada herhalde bu noktada Türkiye'nin tutumunu ve düşüncesini muhatapları ile paylaşacaktır. İnşallah verimli bir görüşme olur diye temenni ediyorum” ifadesinde bulundu.

Şahin'in inceleme gezisine Karabük Valisi İzzettin Küçük ve partililer de eşlik etti.