BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

8 Temmuz 2013 Pazartesi

Mısır'da öldürülenler için gıyabi cenaze namazı 08 Temmuz 2013 20:57 İSTANBUL Mısır’da, namaz kılarken açılan ateş sonucu hayatını kaybeden göstericiler için yurdun çeşitli yerlerinde gıyabi cenaze namazı kılındı

Mısır'da öldürülenler için gıyabi cenaze namazı

  08 Temmuz 2013 20:57 İSTANBUL

Mısır’da, namaz kılarken açılan ateş sonucu hayatını kaybeden göstericiler için yurdun çeşitli yerlerinde gıyabi cenaze namazı kılındı. 

 

http://www.aa.com.tr/live/

 



Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından yaşanan olaylarda hayatını kaybedenler için Fatih Camisi'nde gıyabi cenaze namazı kılındı.

Özgür-Der öncülüğünde biraraya gelen sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileriyle, vatandaşlar, ikindi namazını müteakip Mısır'da hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Namaz sonrası yapılan konuşmalarda Mısır'daki askeri darbe ile halka yönelik şiddet kınandı.

İHH Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Sönmez konuşmasına, bütün dünyadaki meydanlarda Mısır halkıyla beraber olan insanlara selam göndererek başladı.

Mısır'da Adeviye Meydanı'nın direndikçe İsrail ve ABD'nin korktuğunu belirten Sönmez, direniş karşısında emperyalizm, siyonizm ve onun uşaklarının kaçacak yer aradıklarını söyledi.

Sönmez, "Mursi'ye ve Mısır halkına şükran borçluyuz. Çünkü onlar onuru ve izzeti, ancak ve ancak hangi bedelle olursa olsun, Allah'ın yanında aramak gerektiğini bize ve tüm dünyaya öğrettiler" diye konuştu.

Mısır'daki gelişmelerle ilgili yanlış bilgiler verildiğini, medya ve propaganda araçlarıyla yanlış yönlendirme yapıldığını anlatan Sönmez, doğru haberin doğru kaynaklardan alınması gerektiğini ifade etti.

Araştırmacı-Yazar Ramazan Kaya da konuşmasında, Ramazan ayına girildiğini belirterek, Mısır halkının dualarda unutulmamasını istedi.

Kaya, "Biz Ramazan ayının rahmetine yürürken, Mısır, Suriye, Filistin, Arakan ve Mali'deki kardeşlerimiz namluların, ateşin üstüne üstüne yürüyor" dedi.

Müslüman halkların kazanımlarının ellerinden alınmak istediğine dikkati çeken Kaya, "Nice çetin kışlardan, soğuk şubatlardan geçerek bu bahara geldik. Kimse baharımızı kışa çeviremeyecek. Zafer yakındr, zafer müminlerindir" diye konuştu.

Haksöz Dergisi Yazarı Hamza Türkmen ise Mısır'daki devrim sürecinin ve direnişin devam ettiğini, Allah'ın, özgürlükten ve adaletten yana olanların yanında olduğunu söyledi.

ABD ve AB'nin, Mısır'daki darbeye açıkça "darbe" diyemediğini hatırlatan Türkmen, Mısır'ın içindeki bazı çevrelerin de darbecileri desteklediğini kaydetti.

İhvan'ın milyonlarca üyesiyle meydanlarda darbeye ve zorbalığa karşı direndiğini belirten Türkmen, "Mısır'da direnen kardeşlerimiz onur ve şeref adına bizim kalplerimizi kazandılar" ifadesini kullandı.

Diğer bazı STK'lar adına yapılan konuşmalarda da Kahire'de bugünkü olaylarda onlarca kişinin katledildiği hatırlatılarak, ABD ve AB'nin darbecileri himaye ettiği savunuldu. 

Mısır intifadası ve direnişinin süreceği belirtilirken, Mısır halkının er ya da geç kazanan taraf olacağı vurgulandı.

"Darbeye sessiz kalanlar, bu katliamın suç ortaklarıdır", "Mısır'da darbenin karşısında, Müslüman kardeşlerimizin yanındayız" yazılı pankart ve dövizler taşıyan vatandaşlar, "Defol Sisi, seninleyiz Mursi", "Mısır halkı yalnız değildir", "Darbeci katiller hesap verecek" şeklinde slogan attılar.

Sık sık tekbir getiren vatandaşlar, askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılan Mısır'ın ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğrafları ile Mısır bayrağı taşıdılar. 

Açıklamalarda, Mısır'daki gelişmelerin yakından takip edileceği ve diğer illerde de Mısır halkıyla dayanışma gösterileri düzenleneceği ifade edildi.

Bingöl'de gıyabi cenaze namazı 

Bingöl Merkez Ulu Cami'de askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye destek gösterileri sırasında hayatını kaybedenler için ikindi namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılındı.

Vatandaşlar, imam-hatip Mücahit Çelik tarafından kıldırılan namazın ardından Mısır halkı için dua etti.

Gönüllü Kültür Teşekkülleri üyesi grup 

Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri üyesi grup, Mısır'daki şiddet olaylarında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

İkindi namazının ardından Fevziye Camisi'nin avlusunda bir araya gelen grup, hayatını kaybedenler için dua etti.

Gıyabi cenaze namazını kıldıran grup üyesi Mehmet Yıldırım, Avrupa medyasının olaylarda kesintisiz yayın yaptığını belirterek, "Bu katliamlar karşısında dünya medyası neredeydi? Ya rabbim! Bu alçakları perişan et, Müslümanlara uyanıklık ver" diye dua etti.

Filistin bayrağı ve Mescid-i Aksa posterleri taşıyan grup, duanın ardından Fatiha Suresi'ni okuyarak dağıldı.