BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

15 Temmuz 2013 Pazartesi

İsrail ile askeri bir operasyonun parçası değiliz AA 15 Temmuz 2013 16:29 ANKARA Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin İsrail ile herhangi bir askeri operasyonun parçası olmasının söz konusu olmadığını söyledi

İsrail ile askeri bir operasyonun parçası değiliz

  AA 15 Temmuz 2013 16:29 ANKARA

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin İsrail ile herhangi bir askeri operasyonun parçası olmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bazı yabancı basın yayın organlarında çıkan, "İsrail'in Suriye saldırısında Türkiye'den bir üssü kullandığına" ilişkin iddialar konusunda, "Bu hiçbir karşılığı olmayan, tamamıyla yalan, hiçbir gerçek payı olmayan bir haberdir" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NTV televizyonunda katıldığı programda, son dönemde yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bazı yabancı basın yayın organlarında çıkan ve "İsrail'in dün Suriye'ye düzenlediği hava saldırısında Türkiye'den bir üssü kullandığına" ilişkin iddiaları değerlendiren Davutoğlu, "Bu hiçbir karşılığı olmayan, tamamıyla yalan, hiçbir gerçek payı olmayan bir haberdir. Türkiye'yi itibarsızlaştırma, Türkiye'nin halklar nezlinde büyük itibar gören dış politikasını ve yaklaşımını 'sıfırla çarpmak' bu yolla olur. Bu öyle bir şey ki, yalanlıyorsunuz ama o haber orada kalıyor ve sanki o haberin binde bir doğruluk payı varmış gibi, olmasa bile, gündemde tutuluyor. Kullanmak isteyen onu kullanmaya devam ediyor" şeklinde konuştu. 

Bunu yapanların, Türkiye'nin gücünü ve itibarını sarsmak isteyen çevereler olduğunu belirten Davutoğlu,  bu habere inanıp Türkiye'de yayın yapanların ise ihanet içinde olacaklarını vurguladı. 

Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye konusunda ya da herhangi bir konuda İsrail ile herhangi bir askeri operasyonun parçası ya da işbirlikçisi olması diye bir şeyin söz konusu olmayacağını söyleyerek, "Bunu milyarda bir ihtimal dahi zihninden geçiren, ya Türkiye'yi ya bizim hükümetimizi ya Türk halkının psikolojisini tanımıyordur ya da bunları bilmekle birlikte, göle yoğurtla maya çalınması gibi, 'bir atayım orada suyu bulandırır' şeklinde yapılan haberler" ifadelerini kullandı. 

Mısır

Mısır'daki durumu da değerlendiren Davutoğlu, "Bizim için Mısır'ın cumhurbaşkanı Mursi'dir" dedi. Davutoğlu, Mısır'da onyıllar sonra ilk defa meşruiyetini doğrudan halktan alan, açık ve şeffaf seçimlerle işbaşına gelmiş bir yönetimin askeri darbeyle ortadan kalktığını belirtti. 

Negatif domino etkisi

Davutoğlu, dün akşam Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil'in kendisini veda etmek için aradığını açıklayarak, "Çok sıcak bir ilişkimiz olmuştu ve bizim açımızdan önemliydi. Çünkü Mursi tarafından atandığı için, orada devamı, burada bile halk iradesini yansıtan bir ümit kaynağı olabilirdi" dedi. Mısır'da çok ciddi bir kriz yaşandığını söyleyen Davutoğlu, bunu kapatmak için dış meşruiyet arandığını ve bu nedenle bazı yabancı ülkelerin ve kurumların açıklamalarına bakılarak, bir tahammül gösterilmesinin beklendiğini belirtti. 

Mısır'ın Ortadoğu'daki her gelişmenin omurgası olduğunu ve Nasır hareketi ile Arap ulusçuluğunun Mısır'da başladığını anımsatan Davutoğlu, "Şimdi Mısır'da eğer yanlış bir şeye hep beraber cevaz verirsek, bunun negatif domino etkisi olur" diye konuştu. Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Eski sistemden, eski statükodan kalan kurumlar ya da kişiler, 'Nasıl olsa Mısır'da böyle bir darbe oldu, dış meşruiyet bulabildi, en azından sessiz kalarak gayrimeşru olmadığı ifade edildi, o zaman bizde aynısını yapabiliriz' diyebilirler. Yani Yemen'de, Tunus'ta, Libya'da, eskiden beri orada olan unsurlar var. Bizim öncelikli görevimiz, dış meşruiyet üzerinden negatif domino etkisi yapma ihtimalini yok etmektir." 

Davutoğlu, "Mısır'da diyelim, Müslüman Kardeşler ya da başka gruplar siyasi sistemden bir kere dışlanırlarsa, öylesine sonuçlar doğabilirki, bu sonuçlar bütün bölgede şiddet sarmalını artırır" değerlendirmesini yaptı.

Avrupa Birliği'nin (AB) kendi içinde mutabakat sağlamasının zaman aldığını belirten Davutoğlu, "Afrika Birliği, Avrupa Birliği'nden daha demokratik tepki verdi" görüşünü kendisinin de paylaştığını söyledi. Davutoğlu, AB'nin bu anlamda ciddi bir sınavdan geçtiğini ve hala geçmekte olduğunu belirterek, Birlik'ten son gelen açıklamaların, ilk tutumlarını telafi edici yönde olduğunu dile getirdi. 

Türkiye'nin tutumu

Davutoğlu, Türkiye'nin Mısır'da askeri darbe karşısındaki tutumunun baştan beri çok ilkesel olduğunu vurgulayarak, bir ülkede iç meşruiyetin sağlanmasının yegane kaynağının, o ülkenin halkının siyasi iradesi olduğunu dile getirdi. Davutoğlu, "Siyasi sistem farklı olur, ilişkileri yürütürsün. Demokratik yollarla iş başına gelmiş bir iktidarın, bu yöntemlerle değişmesine bir kere izin verirsek, yakın çevremizde, bunun doğurabileceği domino etkisini hepimiz görüyoruz" dedi.

Müslüman Kardeşler'in Türkiye'de toplantı yaptığı iddiası

Davutoğlu, bazı basın yayın organlarında yer alan, "Müslüman Kardeşlerin Türkiye'de toplandığına" yönelik haberler konusunda ise, şu aşamada böyle bir şeyin söz konusu olmadığını ve gündemde de bulunmadığını belirtti.