BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

11 Temmuz 2013 Perşembe

AA 11 Temmuz 2013 12:41 ANKARA TMMOB'ne üye 22 odanın imzasıyla meslek odalarının vize ve onayının kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyle ilgili ortak bir açıklama yapıldı

"Yeni düzenleme meslek odalarını işlevsizleştiriyor"

 AA  11 Temmuz 2013 12:41 ANKARA

TMMOB'ne üye 22 odanın imzasıyla meslek odalarının vize ve onayının kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyle ilgili ortak bir açıklama yapıldı.

Bazı meslek odalarından yapılan ortak açıklamada, son yıllarda yapılan mevzuat değişiklikleri ile meslek disiplinlerinin uygulama alanlarının adım adım daraltıldığı savunuldu.

TMMOB'ne üye 22 odanın imzasıyla meslek odalarının vize ve onayının kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyle ilgili ortak bir açıklama yapıldı. 

Açıklamada, daha önce de TMMOB’u vesayet altına almak için adımlar atıldığı, yeni düzenlemeyle meslek odalarını işlevsizleştirmek, odaların üyeleriyle ilişkisini zayıflatmak, odaların gelirlerine el koymak istendiği iddia edildi.

TMMOB'un 24 meslek odasının üst birliği ve temellerinin 1900’lü yılların başına dayanan bir örgütlenmenin ürünü olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Son yıllarda yapılan mevzuat değişiklikleri ile meslek disiplinlerimizin uygulama alanları adım adım daraltılmıştır. Kanun hükmünde kararnamelerle bu saldırılara yeni halkalar eklenmiş, kamu yönetiminin otoriter nitelikte yeniden düzenlenmesinin yanı sıra mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı ve TMMOB mevzuatı, Anayasa ve yasalara açıkça aykırılık oluşturacak bir şekilde iktidar bürokrasisi tarafından düzenlenir hale gelmiştir." 

Açıklamada, yürütme erkinin tahakkümünü her alana yayanların, meslek ve kitle örgütlerinin apolitik ve bilim-teknik dışı olmasını, bu örgütlenmelerin siyasal iktidarın güdümünde çalışmalar yürütmesini, kamu yararını, halk sağlığını ve can güvenliğini gözetmemesini, herşeyin sermaye birikim süreçlerine tabi olmasını istedikleri iddia edildi.

Açıklamada, "Ancak bu kapsamlı ve bilime, insana, ülke, kamu, halk çıkarlarına düşman olan politikalara karşı direnmek, bilinmeli ki bizler için bir onurdur. İktidar TMMOB’u geriletemeyecek, mücadelesini asla durduramayacaktır. Mesleğimize, örgütümüze, ülkemizin kamusal zenginliklerine sahip çıkmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi.