BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

28 Ağustos 2013 Çarşamba

“Washington’a yürüyüş”ün 50. yılında kürsü siyahi başkanın

“Washington’a yürüyüş”ün 50. yılında kürsü siyahi başkanın | euronews, dünya

Amerika’da ırkçılığa karşı mücadelenin sembol ismi Martin Luther King’in Washington konuşmasının 50. yıldönümünde büyük bir tören düzenlendi. 1963 Ağustos ayında Birleşik Devletler’in dört bir yanından gelen büyük çoğunluğu siyah ırktan binlerce kişi “Washington’a yürüyüş” eylemi çerçevesinde başkentte buluşmuştu. Yaklaşık 250 bin kişiyi bulan kalabalığa hitap eden Martin Luther King’in özellikle “I’ve a dream” (bir hayalim var) sözü tüm dünyaya yayılmış ve halk hareketlerinin birçoğunun sloganı olmuştu.

Lincoln Anıtı önündeki törene 1968’de ırkçı örgüt Klu Klux Klan’ın bir üyesi tarafından düzenlenen suikaste kurban giden King’in ailesinin yanısıra John Lewis ve Oprah Winfrey gibi ülkenin tanınmış bazı siyahi isimleri de katıldı. Ayrıca ABD’nin siyahi kökenli ilk başkanı Barack Obama da duygu yüklü bir konuşma yaptı:

“Onlar yürüdüğü için Amerika daha adil ve özgür bir ülke oldu. Yalnızca Afrika kökenli Amerikalılar için değil Latin kökenliler, Asyalılar, Katolikler, Yahudiler ya da Müslümanlar için ve eşcinseller ya da bedensel engelliler için de…
Bu örnekten tüm dünya güç buldu. Demir perdenin ötesinden seyreden ve bu perdeyi yırtıp duvarı yıkacak olan gençler ya da Güney Afrika’da ırk ayrımı dönemini bitirecek olan gençler de…”

Törende Obama’nın yanısıra Demokrat kökenli eski başkanlar Jimmy Carter ve John Clinton da birer konuşma yaptı.