BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

27 Haziran 2013 Perşembe

Bu refah ve kalkınma projesidir KARS AA 27 Haziran 2013 21:19 Bakan Binali Yıldırım, "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi ile ilgili olarak, "Bu bir refah ve kalkınma projesidir"

 

Bu refah ve kalkınma projesidir

KARS  AA 27 Haziran 2013 21:19

Bakan Binali Yıldırım, "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi ile ilgili olarak, "Bu bir refah ve kalkınma projesidir" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bir otelde düzenlenen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi 6. Bakanlar Üçlü Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov ve Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı George Kvirikashvili ile projenin son durumunu değerlendirmek amacıyla kente geldiklerini söyledi.

Projenin geldiği durumu bir kez daha gözden geçirdiklerini, inşaatların ilerleme durumunu değerlendirdiklerini anlatan Yıldırım, çalışmanın sadece Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan'ı ilgilendirmediğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu bir uluslararası, bölgesel işbirliği projesidir. Refah ve kalkınma projesidir. Asırlar boyunca doğudan batıya, kervan yollarının, ipek yollarının güzergahı olan bu topraklar, bugün de modern demiryollarıyla birbirine bağlanıyor. Bu projeyle Çin’den Londra’ya kadar bir yük ve yolcu taşıma güzergahı tesis etmiş oluyor."

Bakan Yıldırım, gerek Türkiye gerekse Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki çalışmaların tüm hızıyla sürdüğüne dikkati çekerek, "Bu proje toplam 820 kilometrelik bir modern demiryolu altyapısıdır. Ayrıca hat boyunca lojistik merkezleri planlanmıştır. Projeyle ilgili altyapı hizmetleri büyük oranda tamamlanma seviyesine gelinmiş durumda. Önümüzdeki dönemde elektro mekanizması ve sinyal işleri ağırlıklı olarak gerçekleştirilmiş olacak. Projenin başarılı bir şekilde tamamlanması için aynı heyecan ve gayretle çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.

Yıldırım, 2014 yılı bitmeden projeyi işletmeye almayı hedeflediklerini belirterek, ilgili ülke yetkililerinin proje için önemli gayret gösterdiklerini söyledi.

"Proje dünyaca önemli bir projedir"

Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Memmedov, projenin serbest ticaret için önemli bir ulaşım altyapısı olacağını anlatarak, şunları kaydetti:

"Azerbaycan bölümünde çalışmalar tam hızıyla sürüyor. Proje dünyaca önemli bir projedir. Bu projeyle hakikaten dünya taşımacılık siyasetine ne kadar büyük önem verildiğini görebiliyoruz. Yakın zamanda da söylediğim gibi bu proje yük ve yolcu taşımacılığında çok büyük bir rol oynayacaktır. Dünyada kriz devam ederken, biz bunlara bakmayarak bu projeyi devam ettiriyoruz. Bu alkışlanacak bir durumdur. Bu proje üç ülke anlayışından, bölge anlayışından, dünya anlayışına geçmiştir. Doğu ve batıyı birleştirecektir."

Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Kvirikashvili de Kars'ta gösterilen ilgiden memnun kaldıklarını ifade etti.

Toplantının olumlu geçtiğine değinen Kvirikashvili, "Burada yaptığımız söz konusu toplantı çok verimli geçti. Bu proje sadece bölgeyi değil, Avrupa ve Asya'yı da yakından ilgilendiriyor. Türkiye, Azerbaycan tarafından aynı çalışma Gürcistan tarafında da sürüyor."

Daha sonra bakanlar Yıldırım, Memmedov ve Kvirikashvili projenin protokolünü imzaladı. 

 

 

BTK projesinde ilk kaynak yapıldı

  27 Haziran 2013 21:32

Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu projesinde ilk ray kaynağı düzenlenen törenle yapıldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu projesiyle ilgili olarak "Bu sadece Azerbaycan'ın, Gürcistan'ın, Türkiye'nin projesi değil; Orta Asya Cumhuriyetleri'nin projesi, Çin'in projesi, Balkanlar'ın projesi, Ortadoğu ülkelerinin, hatta Avrupa Birliği ülkelerinin projesidir. Bu projeyi gerçekleştirdiğimizde herkese açık olacak. Bölgenin, ülkelerimizin refahı daha da artacak. Daha fazla dostluklar kurulacak. Daha fazla birlikte iş yapacağız" dedi.

Bakan Yıldırım, beraberinde Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov, Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı George Kvirikkashvili ile Mezra köyü mevkisinde yapılan (BTK) Demiryolu Projesi ilk ray kaynağı törenine katıldı.

Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, hayallerin birer birer gerçeğe dönüştüğünü ifade ederek, projenin hikayesinin çok eski olduğunu söyledi.

Projenin ilk defa 1993 yılında gündeme geldiğini ancak aradan 10 yıl geçmesine rağmen projede en ufak bir ilerleme olmadığını hatırlatan Yıldırım, göreve başladığı zaman projeyle ilgili çalışmalara başladıklarını anlatarak şöyle konuştu: 

"Bu proje yüzyıllardan beri Uzak Doğu'yu Asya'yı, Avrupa'ya bağlayan medeniyet yollarının projesidir. Bu medeniyet yolunu çağımızda bu modern İpek Demir Yolları'yla donatmak ve projeyi bölgesel bir işbirliği projesinin de ötesinde uluslararası önemli bir koridor haline getirmek için çok büyük gayret gösterdik. Bu gayretlerin gerçeğe dönüşmesi, hayalden projenin gerçeğe dönüşmesi, gerek Azerbaycan'da devlet başkanı, cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in gerekse Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Gürcistan'daki üst düzey yetkililerinin büyük gayretleri, büyük destekleriyle gerçekleştirildi."

73 kilometrelik yol üzerinde ilk kaynağı yaptıklarını ifade eden Yıldırım, araziyi tahrip etmemek çevreye zarar vermemek için en zor yolu seçtiklerine işaret etti. Yıldırım, 73 kilometrelik hattın 24 kilometresinin tünel olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Tarihi yerlere dokunmamak için güzergahı değiştirdik. Zor arazide, heyelanlı arazilerde yarma dolgu yapmak yerine tüneli tercih ettik. 2 hatlı, elektirikli, çok gelişmiş bir demiryolunu bölgeye kazandırıyoruz. Bu sadece Azerbaycan'ın, Gürcistan'ın, Türkiye'nin projesi değil; Orta Asya Cumhuriyetleri'nin projesi, Çin'in projesi, Balkanlar'ın projesi, Ortadoğu ülkelerinin, hatta Avrupa Birliği ülkelerinin projesidir. Bu projeyi gerçekleştirdiğimizde herkese açık olacak. Bölgenin, ülkelerimizin refahı daha da artacak. Daha fazla dostluklar kurulacak. Daha fazla birlikte iş yapacağız." 

Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov ise Sarıkamış Harekatı şehitlerini hatırlatarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin selameti için şehit olan 90 bin kişinin önünde saygıyla eğildiklerini ifade etti.

Üç devletin demiryolu koridorunu oluşturmakla Asya ile Avrupa'ya, Avrupa'yı Asya'yla birleştirdiğini ifade eden Memmedov, şunları kaydetti: 

"Burada insanlar bir bölgeden diğerine gitmek için imkanlar elde edecek. Yüklerin taşınması için ekonomi dünyası ve iş adamları bu koridorun imkanlarından istifade edecek. Kendi bütçelerini zenginleştirecek. Bu projenin, bu ülke için, bu bölge için çok önem taşıdığını bir daha dile getirerek vurgulamak istiyorum ki, burada çalışan bütün insanlar çok büyük tarihi bir iş görüyorlar. Bu insanların emeği tarihe yazılacak."

Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı George Kvirikkashvili de proje emeği geçen herkese teşekkür ederek, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın 3 stratejik ortak olduğunu kaydetti.

Projeyle birlikte 3 ülkenin insanının daha da yakınlaşacağını ifade eden Kvirikkashvili, "Bu proje 3 ülkeyi de aşmış durumda. Bugün yaptığımız toplantı ve görüşmelerle proje daha da hızlanacak" dedi.

Bakanlar Yıldırım, Memmedov ve Kvirikashvili daha sonra ray üzerinde bulunan makinenin başına geçerek raylara ilk kaynağı attı.

  Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattının BTK’da ilk ray döşendi ve ilk kaynak yapıldı 

27 Haziran 2013

 

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattının 6. toplantısını yapmak üzere Kars'ta bulunan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Azeri ve Gürcü bakanlar Mezra köy mevkiinden bulunan hattın ilk raylarının kaynaklarını yaptı.

    Ulaştırma Denizcilik ve Havacılık Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Mamadov ile Gürcistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı George Kvırıkkashvılı Sarıkamış Toprak Otel'de düzenlenen toplantı sonrası basın mensuplarının karşısına çıktı. Burada ilk önce BTK hattına ray döşenmesi için proje imza töreni gerçekleştirildi.
    Toplantıdan çıkan sonuçları değerlendiren Bakan Yıldırım, her 3 ülke toprakları içerisinde devam eden projenin gelinen noktada bir kez daha gözden geçirildiğini ve bundan sonra yapılması gereken işlerin konuşulduğunu söyledi. Projenin sadece Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'nin projesi olmadığına da vurgu yapan Yıldırım, "Bu proje bir uluslararası ve bölgesel iş birliği projesi olmuştur. Asırlar boyunca doğudan batıya kervan ve baharat yolları olan bu topraklar bugün ise modern demir yollarıyla birbirlerine bağlanıyor. Bu proje ile Çin'den Londra'ya yük ve yolcu taşıma güzergahı tesis edilmiş oluyor." dedi.
    Gürcistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı George Kvırıkkashvılı de projenin her 3 ülke için çok büyük bir önem taşıdığını ifade ederek, "Bu projenin önemi sadece 3 ülkede kalmayıp bütün Avrupa ve Asya için önem taşımaktadır. Bugün yaptığımız toplantıda bir karar verildi ve daha hızlı bir şekilde projeyi bitireceğiz." şeklinde konuştu.
    Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Mamadov ise devlet olarak projeye çok önem atfettiklerini dile getirdiği konuşmasında, "Bu projenin sonuca ermesi için çalışanlarımız ciddi emekler sarf ediyorlar. Bu proje dünya taşımacılık sahnesine büyük bir değişim getirecektir." diye konuştu.
    Basın toplantısının ardında Kars Mezra köyüne geçen heyet burada BTK'ya ilk rayın döşenmesi ve Kaynak törenine katılarak Kars'tan ayrıldı.