BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

17 Haziran 2013 Pazartesi

14 Haziran 2013 11:30 İSTANBUL FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özyeğin sermaye piyasalarında ve faizde yaşanan olumsuz gelişmelerin kalıcı olmadığını kaydetti

10 yıllık kazanım 2-3 haftada erimez

14 Haziran 2013 11:30 İSTANBUL
FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özyeğin sermaye piyasalarında ve faizde yaşanan olumsuz gelişmelerin kalıcı olmadığını kaydetti.
 

FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın, "Bankacılara tavsiyemiz; günlük siyasi, ideolojik tartışmaların dışında durmaları ve kendi işlerine odaklanmaları" sözlerine ilişkin, "Sayın Babacan’a katılıyorum, bankacıların veya büyük şirket yöneticilerinin günlük siyasi tartışmalara kurumsal kimlikleri ile katılmaları doğru olmadığı gibi gerekli de değildir. Ülkemizde siyaset yapmak için gerekli kurumlar ve mekanizmalar mevcuttur ve işlemektedir.  Aynı zamanda isteyen bankacılarımızın veya işadamlarımızın da siyasete girmelerinde bir engel yoktur" diye konuştu.
Bankacıların siyasi tutum takınmasının birçok açıdan tehlikeli olduğuna işaret eden Özyeğin, "Bankalar her kesimden ve her tür siyasi görüşten müşteriye sahip olabilirler bu nedenle bankacıların kurumsal kimlikleri çerçevesinde siyasi konularda tarafsız olmaları öncelikle kendi paydaşları ve müşterileri bakımından gereklidir" dedi.
Gezi Parkı gerginliğiyle başlayan gergin sürecin not artışlarını ve yakalanan istikrar ortamını gölgede bırakamayacağını vurgulayan Özyeğin, şunları kaydetti:
"Türkiye bugünkü ekonomik göstergelere 2 - 3 ayda ulaşmadı. 10 yıllık istikrarlı bir süreç ve bir çok yapısal reform sayesinde ekonomimiz bugünkü konumuna kavuştu. Bu nedenle 2 - 3 haftalık bir zaman dilimi içinde bu kazanımlar kaybedilmez.
"Rus borsası RTS endeksi de son 1 ayda yüzde 14 düştü"
Gerginlik sonrası faiz ve Borsa cephesinde tarihi dip seviyeler görülmediğini, bu konuda abartılı yaklaşımlardan kaçınılması gerektiğini dile getiren Özyeğin, şöyle devam etti:
"İki yıllık gösterge faizi addedilen hazine tahvili yüzde 6,80’e geldi. Bu tahvilin faizi 3 hafta önce yüzde 5.00 civarındaydı. 1 yıl önce gösterge faizi yüzde 9 civarında, 2005’de yani 8 yıl önce ise yüzde 18 civarındaydı. Bugünkü faizlerdeki artışı rekor olarak değerlendirmek bu veriler ışığında doğru değildir. 
Borsa İstanbul’daki düşüşleri de tarihi olarak değerlendiremeyiz. Zira Borsa İstanbul’un bugünlerde düştüğü seviye 12 ay öncesine göre yüzde 30 yukarıda. Diğer gelişmekte olan ülkelerin borsalarına göz atarsak, Rus borsası RTS endeksi de son 1 ayda yüzde 14 düşmüştür."