BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz
Enerji sorununun çözümü suda mı yatıyor? euronews, futuris
Dünyadaki enerji sorununun çözümü suda yatıyor olabilir mi?
İnsanoğlunun enerji ihtiyacı ve kullanımı arttıkça alternatif enerji çalışmaları da hız kazanıyor. Fosil yakıt kullanımını düşürmek için yakın zamanlarda kullanılmaya başlanan bir alternatif, bio-yakıtlar. Bio-yakıtlar gün geçtikçe tarım alanlarını işgal ediyor. Üzerinde çalışılmaya başlanan yosunlar ise böylesi bir soruna da sebep olmuyor ve daha fazla enerji sağlayabiliyor. Yosunların sağlık sektöründeki kullanımları artarken İrlanda’da da yosun üretim çiftliklerinin çoğaldığı dikkat çekiyor.
Bir Avrupa Birliği projesi çerçevesinde yosunlarla bio-yakıt üretimi üzerinde çalışılıyor. Proje sorumlusu Julie Maguire yosunların sağladığı avantajlara dikkat çekiyor:
“Yosunlar için gübreleme gerekmiyor. Alan olarak da minimum ölçüde ihtiyaç duyuyorlar. Halbuki tarım alanı için rekabet yüksek. Yosunlar çok çabuk gelişiyor ve 6 ayda en gelişkin hale geliyorlar. Yosunların işlenmesiyle en verimli topraktan dahi en az 7 ila 31 kat daha fazla yağ üretebiliyor. Tüm araştırmalar bunu gösteriyor. Daha gidilecek çok yol var fakat düşünün on yıl önce yosundan benzin yapıp arabada kullanacağız desek herhalde alay edilirdi.”
Yosunların bir kısmında bio-dizel yakıt üretimi için gereken yağlar bulunuyor. İrlandalı araştırmacılar da çalışmalarını öncelikle bunlar üzerinde yoğunlaştırıyor. Amaç yosunlardan daha fazla verim alarak bu yakıtların kullanımını yaygınlaştırmak. Araştırma ekibi hücre ölçeğinde de çalışıyor ve yağ sağlayabilecek tek hücrelilerle ilgili araştırmalar yapıyor.
Bilimadamları için en zor görünen yosun ve tek hücrelilerdeki yağı ayrıştırabilmek. Araştırma laboratuvarında toz halindeki yosunlar yağ üretiminde kullanılıyor. Ancak metod henüz endüstriyel kullanım için yeterli ölçüde verimli değil.
“Yosunları büyütmek bu işin en kolay kısmı. Hem makro hem de mikro ölçekte bu böyle. En karışık olan aşama ise yağın elde edilmesi. Bunun için en düşük maliyetli ve en az kaynak kullanan yöntemi bulmalıyız. ( Fiona Moejes/araştırmacı)
Görünen o ki maliyet düşürülebildiği takdirde enerji sektöründe taşlar yerinden oynayabilecek.
İrlanda New Ross’taki tesiste yemeklerde kullanılan atık yağların dönüştürülmesiyle yılda 30 bin ton bio-yakıt üretiliyor. Mineral yakıtla karıştırılıyor ve bu sayede daha çevre dostu bir yakıt tüketimi sağlanıyor. Üretilen yağlar yine aynı merkezde endüstriyel kullanım için teste tabi tutuluyor. Üretim maliyetinin düşürülmesi başarıldığında bioyakıtların kullanımının çok artması bekleniyor. Bu teknolojiyle hangi yağ olursa olsun bio-yakıta dönüştürmek mümkün olabiliyor üstelik de çevreye daha saygılı.
Yosunlar yeterli güneşi, suyu ve karbondioksidi bulduğu takdirde her yerde büyüyebiliyor. Onların karbondioksit kullanıyor ol bulundukları yerdeki havanın kalitesini de yükseltiyor. Ayrıca balıklar için zararlı olabilecek bazı maddeler için süzgeç görevi de yapabiliyorlar.
Yosunlar gelecekte fosil yakıtlardan vazgeçmek isteyen insanlık için önemli bir alternatif oluşturabilecek.
“www.mabfuel.eu”