BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

10 Temmuz 2013 Çarşamba

AA 10 Temmuz 2013 11:41 ANKARA Yargıtay'da 361 sanıklı Balyoz Planı Davası'nın temyiz incelemesini yapacak hakimler için özel güvenlikli oda düzenlendi

Yargıtay "Balyoz Planı Davası"na hazırlanıyor

 AA  10 Temmuz 2013 11:41 ANKARA

Yargıtay'da 361 sanıklı Balyoz Planı Davası'nın temyiz incelemesini yapacak hakimler için özel güvenlikli oda düzenlendi.

Yargıtay'da aralarında emekli Oramiral Özden Örnek ile emekli orgeneraller H. İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan'ın da bulunduğu 361 sanıklı ''Balyoz Planı'' davasının temyiz incelemesini yapacak hakimler için ''yüksek güvenlikli oda'' hazırlandı.

Yargıtay, kamuoyunun yakından takip ettiği ve ülke gündeminde geniş yer bulan dava dosyasının temyize götürülmesi ardından dosyanın daha da güvenli incelenebilmesi için özel tedbirler aldı.

Yargıtay Ceza Dairelerinin taşındığı akıllı binada hazırlanan özel odanın girişine ve koridorun kapısına şifreli kilit sistemi kuruldu. Şifre sadece dava dosyası üzerinde çalışacak hakimlere verildi. Dosya üzerindeki incelemenin tamamlanması ardından, oda ihtiyaç halinde başka dosyaların incelenmesinde de kullanılabilecek. Bu durumda oda için yeni şifre belirlenecek.

Bin 45 klasörden oluşan dava dosyasının konulduğu oda ve koridor, 24 saat kamera sistemiyle izleniyor.  Yargıtay Başkanlığı ayrıca dava dosyasınınYargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından geldiği 17 Haziran günü, Emniyet Genel Müdürlüğüne yazı yazarak, güvenliğin artırılmasını istedi. Bu kapsamda oda ve çevresindeki özel güvenlik ile emniyet güçlerinin sayısı artırıldı. 

Yargıtay Genel Sekreterliği duruşmaya hazırlanıyor

Temyiz duruşması olması nedeniyle hiçbir sanığın katılmayacağı duruşmada, 120 sanık avukatının savunma yapması bekleniyor. Bu nedenle duruşma, Yargıtay konferans salonunda yapılacak. 361 sanıklı davanın duruşmaları, sanık avukatlarının savunmaları tamamlanıncaya kadar adli tatilde de kesintisiz devam edecek. 

Konferans salonu, duruşma salonu şeklinde dizayn ediliyor. Bu kapsamda, yeni kürsü yaptırılıyor. Salondaki ses sistemi yenilendi. 297 kişi kapasiteli salon, kürsüye yakın koltukların kaldırılması nedeniyle 245 kişi alabilecek.  Duruşmaları muhabirler takip edebilecek ancak kamera kaydı ve fotoğraf çekimi yapılamayacak.

Duruşmaya katılacaklar için yaka kartları hazırlandı. Yargıtay girişinde kimlik karşılığı alınacak kartlar, salon girişinde barkod sistemiyle okutulacak. Kartı olmayanlar içeri alınmayacak. Salona girişte, sanık avukatları ve basın mensuplarının ardından sanıkların ailelerine öncelik verilecek. Yargıtay Genel Sekreterliği, duruşmanın yapılacağı gün için de emniyete yazı yazarak ek güvenlik tedbiri istedi.

Yeni nizamiye duruşmaya yetişecek

Bu arada, Yargıtayın güvenlik önlemlerini artırmak için yapımına başladığı Vekaletler Caddesi'ndeki yeni nizamiyenin inşası da tamamlandı. Yargıtaya daha önce birçok kapıdan yapılan ziyaretçi girişleri artık bu nizamiyeden yapılacak. Diğer kapılara turnike konularak, yalnızca çalışanların girmesi sağlanacak. Bina içindeki güvenlik noktası yeni nizamiyeye taşınacak. Üst aramaları ve kart değişimi burada yapılacak.  

Tebliğname

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Haziran'da Yargıtay 9. Ceza Dairesine gönderdiği tebliğnamede, Balyoz Planı davasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Orgeneral Bilgin Balanlı, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun ve eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık'ın da aralarında olduğu 256 sanık hakkındaki mahkumiyet kararlarının onanmasını istemişti. 

Tebliğnamede, 67 sanık hakkındaki mahkumiyet kararlarının bozulması, 2 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının düzelterek onaması, 35 sanık hakkında verilen beraat kararının onanması, 1 sanık hakkındaki beraat kararının ise bozulması talep edilmişti.

 

 

Beraat kararına Yargıtay'dan bozma

  05 Temmuz 2013 14:00

Yargıtay, Başbakan Erdoğan'a hakaret ettikleri iddiasıyla haklarında dava açılan 6 kişi için verilen beraat kararını bozdu.

Yargıtay 2. Ceza Dairesi, 2008'deki bir protesto gösterisinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik "katil Erdoğan, münafık Erdoğan" sloganı atan 6 kişi hakkında, "kamu görevlisine hakaret" iddiasıyla açılan davada verilen beraat kararını bozdu.

Yargıtay ilamında, "dava konusu sözlerin incitici, küçük düşürücü ve mağdurun (Erdoğan) toplum içindeki saygınlığını zedeleyici mahiyette olduğu" ifade edilerek, sanıkların beraat etmesinin bozmayı gerektirdiği kaydedildi.

Van ve Hakkari'de yaşanan olayları protesto etmek amacıyla 24 Mart 2008'de Mersin'de yaptıkları açıklama sırasında "katil Erdoğan, münafık Erdoğan" sloganı attığı bildirilen 6 kişi hakkında "kamu görevlisine hakaret" suçundan dava açıldı.

Mersin 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Aydın Mengüllüoğlu, yargılama sonucunda sanıkların tümü hakkında beraat kararı verdi.

Gerekçeli kararda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğüne ilişkin maddelerine dikkat çekildi. Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) çeşitli politikacılar hakkında söylenen çeşitli sözleri "abartılı bulmadığına", "kabul edilebilir eleştiri" olarak değerlendirdiğine ilişkin üç kararı örnek gösterildi.

Kararda, "sanıkların eylemlerinin, AİHM kararları çerçevesinde değerlendirildiğinde suç niteliği taşımadığı ve demokratik tepkinin dışa vurumu olduğu" ifade edildi. Ancak, kararın hüküm kısmında, "sanıkların üzerine atılı 'Görevli memura görevinden dolayı hakaret' suçunun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması" nedeniyle sanıklar hakkında beraat kararı verildiği bildirildi.

Başbakan Erdoğan'ın avukatlarının temyiz başvurusunu değerlendiren Yargıtay 2. Ceza Dairesi ise yerel mahkemenin kararını bozdu.

Yargıtay ilamında, "sanıkların söylediği sabit olan 'Katil Erdoğan, münafık Erdoğan' sözlerinin incitici, küçük düşürücü ve mağdurun toplum içindeki saygınlığını zedeleyici mahiyette olması nedeniyle hakaret vasfı taşıdığı gözetilmeden, yasal ve yeterli olmayan gerekçeyle beraat kararı verildiği" kaydedildi.

Bu kabule göre, hükmün gerekçe kısmında, "sanıkların eylemlerinin suç niteliği taşımaması nedeniyle beraat kararı verildiğinden bahsedildiği", buna karşın kısa kararda beraate gerekçe olarak, "suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmamasının gösterilerek, çelişkiye düşültüğüne" dikkat çekilen ilamda, bu sebeplerle yerel mahkemenin kararının bozulduğu bildirildi.

 

 

"Balyoz"un tutuklu sanıkları açlık grevinde

  29 Haziran 2013 16:16
 
"Balyoz Planı" davası kapsamında Hasdal Cezaevinde tutuklu bulunan 36 subay, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının cezaların onanması yönündeki tebliğnamesini protesto için 3 günlük açlık grevine başladı.
 
"Balyoz Planı" davası kapsamında 13 ila 20 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılan ve Hasdal Cezaevinde tutuklu bulunan 36 subayın avukatı Celal Ülgen, 3 günlük açlık greviyle ilgili AA muhabirine bilgi verdi. 

Ülgen, "Balyoz Planı davasının başından itibaren kurgulu delillerden, delil üreten bir çeteden söz ettiklerini" ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu çetenin ürettiği delillerin sahte olduğu yargılama sırasında ortaya çıktı. Buna karşın mahkeme bunları görmezden geldi.
 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı adına tebliğname düzenleyen savcı da üretilen delilleri görmezden geldi, ortada legal deliller var gibi davrandı. Bu durumda, tutuklu askerler arasında iki seçenek etrafında toplanan tepki var.

Birinci seçenek, 
'Ben Türk Silahlı Kuvvetleri mensubuyum, bu da başıma gelecekmiş, günün birinde af çıkar, kurtulurum' diyen yazgıcı kabul. 
Yani suç işlemediği halde kabullenen tavır. İkincisi de bu tertibi her alanda deşifre etmek, ortaya koymak, savunmak, direnmek için çeşitli yol ve yöntemlere başvuran tavır. 

Şimdi Hasdal'da açlık grevi yapan subaylarınki ikinci tavırdır. 
Subaylar, komploya karşı direniyorlar."

Avukat Celal Ülgen, 36 subayın bugün başlayan açlık grevlerinin 3 gün süreceğini bildirdi.