Türkiye'nin gıda güvenliği sorunu yok
30 Haziran 2013 12:55
Türkiye'nin
76 milyon nüfus ile 30 milyon turisti beslediği, üzerine de 15 milyar
dolarlık gıda maddesi ihraç ettiği belirtilerek, gıda güvenliği
açısından bir sorun olmadığı kaydedildi.
AA muhabirinin Türkiye'deki gıda güvenliği uygulamaları hakkında sorularını yanıtlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Masum Burak,
gıda güvenliğinin bir ülkenin, kendi toplumuna ihtiyaç duyduğu bütün
gıdaları, en azından olması gereken protein ve karbonhidrat kaynaklarını
temin etmesi anlamına geldiğini belirtti.
Bu yönden
Türkiye'nin hiç bir sıkıntısının olmadığını vurgulayan Burak, "Türkiye
gayet güvenli bir ülke. 76 milyon nüfusu, 30 milyon turisti besliyoruz.
Üzerine 15 milyar dolarlık da gıda maddesi ihraç ediyoruz. Bu anlamda
Türkiye'nin gıda güvenliği açısından bir sorunu yok" diye konuştu.
Burak, dünyadaki kuraklık, seller, iklim değişikliği gibi konuların
gıda güvenliğini tehdit eden sorunlar olduğuna dikkati çekerek, bu
tehditlere karşı tedbirli olmak gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin bu
konuda gen bankalarını ve Kuraklık Test Merkezi'ni kurarak, gelecekteki
olası her türlü riske karşı tedbiri aldığını belirten Burak, "Türkiye bu
konuda dünyanın en güvenli ülkelerinden bir tanesi" dedi.
Gelecek için zor şartlara dayanıklı ürün, teknoloji, sistem
geliştirmenin, arazi toplulaştırma projesinin, miras yoluyla arazilerin
bölünmesini engellemeye ilişkin yasa tasarısının çok önemli projeler
olduğunu ifade eden Burak, "Bunlar da hayata geçtiğinde tarımla ilgili
Türkiye'de hiç bir sıkıntı olmayacak" ifadesini kullandı.
Burak, genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) ile ilgili haberlerin
son dönemlerde gündemi meşgul ettiğinin de sorulması üzerine, Türkiye'de
GDO ile ilgili de bir sıkıntının olmadığını sadece yanlış bilgilendirme
ve yanlış anlaşılmalar sonucu tartışmaların ortaya çıktığını belirtti.