BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

25 Haziran 2013 Salı

Mali'de barış gücü 1 Temmuz'da göreve başlayacak BİRLEŞMİŞ MİLLETLER 25 Haziran 2013 23:42 İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Grant, Mali'de BM Barış gücü'nün 1 Temmuz itibarıyla göreve başlayacağını söyledi

Mali'de barış gücü 1 Temmuz'da göreve başlayacak

 BİRLEŞMİŞ MİLLETLER  25 Haziran 2013 23:42

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Grant, Mali'de BM Barış gücü'nün 1 Temmuz itibarıyla göreve başlayacağını söyledi.

 

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) Haziran ayı Başkanı ve İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Mark Lyall Grant, Mali'de BM Barış gücü'nün (MINUSMA) 1 Temmuz itibarıyla göreve başlayacağını söyledi.

Grant, Güvenlik Konseyi'nde Mali'deki son gelişmelerin değerlendirildiği toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, BMGK üyelerinin, Mali'de barış gücü misyonunun daha önce belirlendiği tarihte konuşlandırılmasını kararlaştırdıklarını dile getirdi.

Nisan ayında BMGK'da alınan kararla halen Afrika öncülüğünde görev yapan 6 bin kişilik misyonun (AFISMA) yerine BM Barış gücü misyonu görevlendirilmesi kararı alınmış ancak sahadaki durumun uygun olmaması halinde MINUSMA'nın göreve başlama tarihinin ertelenebileceği belirtilmişti.

Grant, şu anki koşulların MINUSMA'nın göreve başlaması için uygun olduğunu ancak bu hafta içinde beklenmedik bir durum olması halinde konunun tekrar değerlendirileceğini dile getirdi.

MINUSMA'nın, 12 bin 600 kişilik asker ve polis ekiplerinden oluşması planlanıyor. Halen bölgede görev yapan Afrika öncülüğündeki misyondan da destek alması planlanan MINUSMA'nın yıl sonuna kadar tam kapasiteye ulaşması hedefleniyor.

BM Barış gücü Operasyonları'ndan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Herve Ladsous, BMGK'ya yaptığı sunumda, üçüncü büyük barış gücü operasyonu olması beklenen MINUSMA'nın halen eksikleri bulunduğunu, üyelerden helikopter, istihbarat gereçleri gibi lojistik destek beklediklerini aktardı.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud da gazetecilere yaptığı açıklamada, halen Mali'de MINUSMA'nın konuşlanmasını kolaylaştırmak ve seçimlerin güvenliğini sağlamak için 3 bin civarında Fransız askerinin bulunduğunu söyledi.

Fransız askerlerinin, MINUSMA'nın ihtiyacı olması halinde olaylara müdahale edebileceğini belirten Araud, gelecek yıl sonunda Mali'deki Fransız askeri sayısını bine indirmeyi hedeflediklerini kaydetti.