Cumhuriyetçi senatörler müdahaleye karşı
Amerika'da cumhuriyetçi senatörler "limitli müdahaleye" karşıyız dediler.
01 Eylül 2013 Pazar
Cumhuriyetçi senatörler John McCain ve Lindsey Graham, Esed rejimine ABD ile dost ve müttefik ülkeleri tarafından askeri bir cevap verilmesi gerektiği konusunda Başkan Obama’nın haklı olduğuna inandıklarını ancak limitli bir operasyonu destekleyemeyeceklerini açıkladı.
İki senatör yaptıkları ortak yazılı açıklamada, ABD Kongresi'nin Suriye’de askeri müdahale konusunda en kısa zamanda harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.
Bununla birlikte izole edilmiş askeri harekatın bölgedeki çatışmalara ivme kazandıracağını ve bu yönüyle böyle bir harekatı gönül rahatlığıyla destekleyemeyeceklerini ifade eden senatörler, rejime yönelik yetersiz bir cevabın Amerika’nın atacağı adımı yakından takip eden dost ve müttefik ükelere, Suriyeli muhaliflere, Esed rejimine, İran’a ve tüm dünyaya yanlış bir mesaj gönderilmesine yol açabileceğine dikkat çekti.
Resmi talepte bulundu
Obama, Suriye'de askeri güç kullanımı için resmi olarak talepte bulundu
01 Eylül 2013 Pazar
ABD Başkanı Barack Obama, Suriye rejiminin kimyasal silah kullanmasına yanıt için askeri güç kullanma talebini, resmi olarak kongre liderlerine gönderdi.
Kongreye gönderilen taslak tasarıda, Suriye rejiminin 21 Ağustos'ta Şam yakınlarında binden fazla Suriyelinin ölümüne neden olan kimyasal saldırı düzenlediği, bunun savaş kanunları ve uluslararası normların ihlali anlamına geldiği, "Syria Accountability" ve "Lebanese Sovereignty Restoration Act of 2003" düzenlemelerinde Kongre'nin Suriye'nin kitle imha silahı edinmesinin Ortadoğu'yu ve ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarını tehdit ettiği gibi gerekçeler sunuldu.
Tasarıda, ABD'nin bu yetki ile bağlantılı olarak askeri güç kullanmasının, kimyasal silahlar veya diğer kitle imha silahlarının gelecekte potansiyel kullanımı noktasında caydırıcı, engelleyici, önleyici ve azaltıcı olması gerektiği, yönetim ve yasama kanatlarının birlik içindeki eyleminin Amerika'nın kararı yönünde güçlü bir sinyal göndereceği ifade edilirken, Suriye'deki çatışmanın ise ancak siyasi uzlaşma yoluyla çözüleceği kaydedildi.
Tasarıda, ABD Başkanı'nın, Suriye'de kimyasal veya diğer kitle imha silahlarının kullanımı veya terörist gruplara transferi dahil yayılımını önleme ve caydırma ile bu tür silahlara karşı ABD ve müttefiklerini korumak için Başkan'a askeri güç kullanması yetkisi verilmesi talebinde bulunuldu.