BeKoS tv Every Day A Film We are now less then a minute Türkiye'yiz

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

11 Temmuz 2013 Perşembe

Soykırımın tanığı Hollandalı asker konuştu AA 11 Temmuz 2013 11:27 POTOÇARİ Srebrenitsa’da, yaşamlarının güvenceleri altında olduğunu belirterek silahsızlandırdıkları Boşnakları Sırplara teslim eden BM Barış Gücü'nün Hollandalı askerlerinden Rob Zomer, AA'ya konuştu

Soykırımın tanığı Hollandalı asker konuştu

  AA 11 Temmuz 2013 11:27 POTOÇARİ

Srebrenitsa’da, yaşamlarının güvenceleri altında olduğunu belirterek silahsızlandırdıkları Boşnakları Sırplara teslim eden BM Barış Gücü'nün Hollandalı askerlerinden Rob Zomer, AA'ya konuştu.


Srebrenitsa’da, yaşamlarının güvenceleri altında olduğunu belirterek silahsızlandırdıkları Boşnakları Sırplara teslim eden BM Barış Gücü'nün Hollandalı askerlerinden Rob Zomer, savaşın ardından yerleştiği Potoçari'de yaşamını sürdürüyor. 

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından güvenli bölge ilan edildikten sonra 1995 temmuzunda 8 binden fazla Boşnak erkeğin öldürüldüğü soykırıma sahne olan Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa kentinde, 6 ay BM barış gücünde (UNPROFOR) keskin nişancı olarak görev yapan Hollandalı asker Rob Zomer, AA muhabirine konuştu. Zomer, Boşnaklar'ın BM Barış Gücü tarafından Sırp komutan Ratko Mladiç'e teslim edilmesi sürecine ilişkin açıklamalar yaptı.  

Srebrenitsa’da işlenen soykırım esnasında Hollandalı askerlerin hiçbir müdahalesi olmadığı ve bu yüzden soykırıma göz yumdukları suçlamalarını anımsatan Zomer, bunun doğru olmadığını, Potoçari’de görev yapan yaklaşık 350 Hollandalı askerin müdahale yetkisinin bulunmadığını savundu. Zomer, ‘’Müdahaleye yetkimiz yoktu. Yetkimiz, ‘izlenimleri aktarıp, üst yöneticilere başvuracaksınız’ diyordu. Diğer sorun ise ben keskin nişancıydım örneğin, eski bir tüfek ve 20 mermim vardı. Bununla zaten hiçbirşey yapamazdık’" diye konuştu. 

BM'den yardım istedik ama

11 Temmuz ve öncesinde BM’den yardım istediklerini ifade eden Rob, 2 uçağın geldiği ve Sırp ordusuna ait bir tankı etkisiz hale getirdiğini kaydetti. Zomer, ‘’11 Temmuzdan önce yardım talebinde bulunduk, ama üst düzey yetkililer bu tip desteği onaylamadı’’ dedi.

Sırp birliklerinin şehri işgal etmesi üzerine Boşnakların, Hollandalı askerlerin karargahı olan Potoçari’deki eski akümülator fabrikasına sığındığını anlatan Zomer, karargaha sığınan insanlara yardım etmeye çalıştıklarını öne sürdü.

Zomer, "Toplu katliamları Hollanda’ya döndükten bir ay sonra, yani 1995 yılının ağustos ayında duydum ve kendime bu mümkün değil dedim. Ama ondan sonra görüntüler yayımlanmaya başladı ve doğru olduğunu anladım. Burada savaş vardı. 60 bin insan 120 kilometre mesafeyi geçmeye çalıştı ve malesef 8 bini öldürüldü’’ ifadelerini kullandı.

"Boşnaklar, beni istemiyor"

Srebrenitsa'ya 2010'da yerleşmeye karar verdiğini ifade eden Zomer, "Burada bir hikayem var. İyi veya kötü bir hikaye. Bazı insanlar eski görevim nedeniyle beni burada istemiyor" dedi.